Ki fogja uralni a zsidó közösséget a következő években?

Egyértelmű támadássorozat indult a Mazsihisz ellen a jobboldali sajtó és egyes zsidó vezetők részéről az utóbbi hetekben. Az indok, hogy Heisler nem állt ki elég határozottan a szerencsi antiszemita jobbikos jelölttel szemben. Kérdés, valódi-e a probléma vagy ürügyként szolgál valami máshoz?

Nem akar szűnni az a támadás hadjárat, amelyet a jobboldali sajtó és most már maga a kormányfő is zúdítani kezdett az utóbbi hetekben a Mazsihiszre. Ebben segítségére van Róna Tamás főrabbi, aki élesen bírálja a szervezetet és Heisler Andrást nyilatkozataiban, de már az EMIH is beszállt a ringbe.

A legújabb ürügyet a szerencsi időközi választásokon induló ellenzéki jelölt az antiszemita megjegyzéseiről elhíresült Bíró László szolgáltatta, akinek a jelölésével szemben Orbán Viktor szerint nem fogalmazott meg elég éles kritikát a Mazsihisz elnöke.

Heisler András és Orbán Viktor

Azt nem tudni, mi lett volna az elég erős nyilatkozat. Ahogy azt a Kibic Magazin is megírta korábban, a Mazsihisz nyilatkozott ez ügyben a Mandiner.hu-nak, amelyben azt írták,

“A Mazsihisz minden, bármely etnikai, vallási csoport, szexuális kisebbség elleni uszítást egyaránt elítél teljesen függetlenül attól, melyik politikai csoportosuláshoz tartozik az, aki ilyeneket mond. Ha Bíró László ilyen kijelentéseket tett, akkor természetesen az ő kijelentéseit is. Ahogy a frissen kitüntetett Raffay Ernő történész hosszú, nyílt zsidózását is, amely egy most előkerült felvételen hallható. Minden pártpolitikai különbségtétel nélkül ítéljük el mindkét közéleti szereplő antiszemita megnyilvánulásait, részrehajlás nélkül. Ez így volt és így is marad. Nincs kettős mérce.”

Miután Róna Tamás főrabbi a saját ügyében már végigjárta a kormánysajtót, ahol kiteregette a nyilvánosság elé a testületi szennyest, most a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában nyilatkozott arról, hogy szerinte a jelenlegi kormány mindent megtesz, hogy a traumatizált zsidó kisebbség a lehető legjobb körülmények között élhesse meg a vallását és emlékezhessen veszteségeire.

Róna Tamás

Róna úgy véli, hogy ezzel szemben a neológ zsidóság vezetője, Heisler András és a maga köré gyűjtött, érdekvezérelt vallási és világi vezetők játszanak rá a zsidóság traumájára.

A jobbikos Bíró László jelölése és a Mazsihiszt ért kormányfői kritika kapcsán írt cikket a Jewish Telegraphic Agency nevű hírügynökség is, amely megpróbálja szélesebb kontextusba helyezni az ügyet.

Mint írják, Bíró László megválasztása esetén megdőlt volna a Fidesz kétharmados parlamenti többsége, amelyet idegengyűlölőnek és kirekesztőnek ír le a cikk. Felidézik, hogy a Fidesz kormány évekig kampányolt antiszemita Soros-ellenes plakátokkal, és némi ironikus éllel csodálkoznak rá arra, hogy épp ez a kormány akarja a felelősséget egy vallási szervezetre hárítani egy pártpolitikai kérdésben.

A cikkben megszólal Köves Slomó rabbi is, aki Róna mellett szintén azzal vádolja a Mazsihiszt, hogy gyenge volt az antiszemita jelöltre adott reakciója, és felidézi azt is, hogy a szervezet már korábban is részt vett a Jobbik választási kampányában. Köves ezzel arra utal, hogy a hódmezővásárhelyi hitközségi elnök közreműködött a helyi Jobbikos kampányban, amitől a Mazsihisz annak idején elhatárolódott.

Köves Slomó

Köves azzal vádolja a Mazsihiszt, hogy a saját politikai hasznát a zsidó érdekek elé helyezi.

A cikk ugyanakkor idézi a Mazsihisz állásfoglalását is, amelyben céloznak arra, hogy az EMIH-től sem áll távol a politikai haszonszerzés, hiszen az elmúlt években hatalmas állami pénzek álltak a rendelkezésére intézményrendszere bővítésére mind vallási, mind világi területen, amelyet a kormánnyal való jó kapcsolatnak köszönhetett.

Kérdés, bírni fogja-e a Mazsihisz az egész pályás támadást egy olyan időszakban, amikor a turizmusból származó saját bevételei a koronavírus járvány miatt megcsappantak, vagy sok más szakma, közösség sorsához hasonlóan a hajtóvadászat és az ehhez használt ürügy a kormány számára kedves szervezet hatalomátvételét készíti-e elő a zsidó közösségen belül is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp