Egy év börtönre ítéletek egy dán neonácit egy zsidó temető megrongálása miatt

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A most elítélt férfi és társa tavaly novemberben, a kristályéjszaka évfordulóján rongált meg több mint nyolcvan sírt a nyugat-dániai Randers zsidó temetőjében.

Egy dán bíróság pénteken egy év börtönbüntetésre ítélte azt a 39 éves neonáci férfit, aki tavaly novemberben, a kristályéjszaka elnevezésű pogrom 81. évfordulóján több mint 80 sírt megrongált a randersi zsidó temetőben. A férfi és társa a sírköveket zöld festékkel kenték össze, egy részüket pedig ledöntötték.

Zöld festékkel összekent sírkövek a nyugat-dániai Randers zsidó temetőjében

Az ügyészség közleménye szerint a cselekménynek egyértelműen egyes csoportok megfélemlítése és megalázása volt a célja. Az elítélt férfi a skandináv neonáci szervezet, az Északi Ellenállási Mozgalom (NMR) dán fiókszervezetének vezető tagja.

Az NMR-t 1997-ben alapították Svédországban, és ma már az összes északi országban jelen van. Idén szeptemberben a finn legfelsőbb bíróság betiltotta a szervezetet arra hivatkozva, hogy megsértették a szólásszabadságról szóló törtvényt, miután gyűlöletet szítottak bevándorlók, szexuális kisebbségek és zsidók ellen.

(Times of Israel via AFP)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp