A magyar katolikus pap, aki több ezer magyar zsidót akart megmenteni

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Hévey Gyula neve és története szinte teljesen ismeretlen a nyilvánosság előtt. Még egy Wikipédia szócikk sem őrzi az emlékét.

Emléktáblát kapott Hévey Gyula terézvárosi plébános, aki 1938 és 1944 között több ezer keresztlevelet állított ki, hogy megmentse zsidó honfitársait. Az ezt bizonyító dokumentumok a templom átalakításakor kerültek elő a falból. A történetre a washingtoni United States Holocaust Memorial Museum kutatása derített fényt.

Hévey Gyula neve és története szinte teljesen ismeretlen a nyilvánosság előtt. Még egy Wikipédia szócikk sem őrzi az emlékét.

A terézvárosi plébánia falán elhelyezett emléktáblát közösen leplezte le Erdő Péter és Frölich Róbert főrabbi.

Erdő Péter (jobbra) és Frölich Róbert

Dési János újságíró az ünnepségen arról beszélt: azok a keresztény papok, akik vállalták, hogy keresztlevelekkel segítik a zsidókat, maguk is sokat kockáztattak.

Ez abból is látszik, hogy milyen durván támadták őket a nyilas hecclapok.

A terézvárosi plébánián ennek ellenére csak a főváros ostromának legdurvább napjaiban hagyták abba a kereszteléseket – mondta.

A kikeresztelkedés sajnos önmagában nem mentette meg a zsidókat, de a papok, akik segíteni akartak, az életüket kockáztatták ezekért az emberekért.

Egy túlélő is megszólalt a táblaavatáson. Gergely Anikó elmondta, hogy csak az elmúlt napokban, az emléktábla-avatásról értesülve kereste elő 1944 nyarán a terézvárosi plébánián kiállított keresztlevelét. Ekkor szembesült vele, hogy Hévey Gyula keresztelte meg őt és állt megmenekülése útjának kezdetén.

Sebes József, az emléktáblaavatást kezdeményező Raoul Wallenberg Egyesület elnöke azt mondta: „a történelmi egyházak vezetői a vészkorszakban az első és második zsidótörvény megszavazásával megbuktak keresztényi könyörületességből. Mégis, ilyen irányítás mellett is, számos embermentő kezdeményezés történt”, például katolikus szerzetesrendeknél. E tettek közé sorolható Hévey Gyula és káplánjainak hősies segítsége.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp