Nyiss a világra, Haver! – Hírességekkel kampányol a Haver Alapítvány a párbeszéd fontosságáért

A Haver Alapítvány videós kampányában Dés László, Grecsó Krisztián, Jónás Vera, Lakatos Márk és Sztarenki Dóra beszélnek a párbeszédről és az előítéletmentes odafigyelésről.

„Ha nem születik meg a párbeszéd, akkor abból gyanakvás, előítélet és konfliktusok születnek, tulajdonképpen a tudatlanság miatt”

– mondja a Haver Alapítvány Nyiss a világra, Haver! című kampányában Dés László zeneszerző, előadóművész, aki arról is beszél, hogy zenélés közben mennyire fontos a társakkal a közös hang megtalálása.

Grecsó Krisztián író szerint a legfontosabb az önmagunkkal folytatott párbeszéd, mert csak így lehet felismerni a bennünk lakozó félelmet, a velünk született idegenség érzést. Ha ugyanis felismerjük saját félelmeinket, az lesz az első lépés ahhoz, hogy ezeket kezelni tudjuk.

„A tolerancia, az egy munka” – jelenti ki Jónás Vera énekesnő, aki miután a nyolcadik kerületbe költözött, szembetalálkozott saját előítéleteivel.

Lakatos Márk stylist arról beszél, hogy az előítéletesség azt jelenti, hogy ismeretlenül vettjük rá problémáinkat és félelmeinket olyan emberekre, akiket inkább meg kellene ismerjünk. Ő maga mindig párbeszéddel oldotta meg a konfliktusait, amik sokszor abból adódtak, hogy emberek ismeretlenül ítélték meg.

Sztarenki Dóra színésznő egy gyerekkori élményét osztotta meg, ami arról szól, hogyan közösítették ki először az osztálytársai Olaszországban azért, mert nem beszélte jól a nyelvet. Egy tanára segítségével azonban sikerült az osztálytársakkal megértetni, hogy ő sem különbözik tőlük azért, mert egy másik nyelvet beszél.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp