Középkori zsidó sírköveket rejtett a nagy esőzések miatt feltáruló barlang

A romániai Jászvásárban egy futballpálya alatt vált láthatóvá az a barlang, ahová az 1943-ban lerombolt több mint 500 éves zsidó temető sírköveit hányták bele.

Komoly esőzések sújtották az utóbbi hetekben Románia észak-keleti részén, aminek következtében Jászvásár egyik parkjában található futballpályán beomlott föld, és feltárult az ott húzódó barlang bejárata. Amikor a helyi hatóságok megvizsgálták a barlang belsejét, ott meglepetésükre több tucat díszített sírkövet találtak, amelyeken még jól láthatóak a héber feliratok.

Az egyik sírkő, amely a barlangból került elő a romániai Jászvásárban

A köveket valószínűleg a korábban a park szomszédságában lévő középkori zsidó temetőből hordták el. A temetőt ugyanis 1943-ban Ion Antonescu, a nácikkal kollaboráló román diktátor utasítására lerombolták. A temetőben több mint 20 ezer sír volt, a legrégebbi sírkő 1467-ből származott. A sírok nagy részét széthordták és építőanyagnak használták fel, a maradékot pedig úgy tűnik a közeli barlangba dobálták bele.

A barlang bejárata a beszakadt focipálya alatt a romániai Jászvásárban

Jászvásár neve nem csak a középkori zsidó temető széthordása miatt vált ismertté a holokauszt kutatói számára. 1941-ben a városban zajlott a zsidóság történetének egyik legvéresebb atrocitása, a jászvásári pogrom, amely során román katonák több mint 13 ezer zsidót gyilkoltak meg.

Újabb zsidó tömegsírt fedeztek fel Romániában – Kibic Magazin

2010-ben már feltártak egy olyan tömegsírt a román-moldáv határ közelében, ahol a jászvásári pogromban meggyilkolt zsidókat temettek el. Most ennek a sírnak a közelében újabb maradványokat találtak meg a régészek. Kilenc évvel ezelőtt a Románia észak-keleti részén található Popricani közelében fedezték fel a 16 zsidó maradványait magában rejtő tömegsírt.

(Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp