Heisler: Megkönnyebbüléssel vettük tudomásul, hogy az antiszemita kijelentéseiről elhíresült jelölt nem jutott be a parlamentbe

Közleményben válaszolt a Mazsihisz elnöke arra a kormányzati felvetésre, hogy nem tett eleget a korábban zsidózó Bíró László ügyében.

Tegnap több kormánypárti lap is arról írt, hogy a kormányban úgy gondolják, Heisler András határozatlanul nyilvánult meg a Bíró-ügy kapcsán. A Mandiner szerint ezen a véleményen van Orbán Viktor, és hasonlóan nyilvánult meg Soltész Miklós államtitkár is a Magyar Nemzetben.

Orbán gyengének és határozatlannak tartja a Mazsihisz elnökének Bíró-ügyben tanúsított fellépését – Kibic Magazin

A Mandiner információi szerint a kormányfő Heisler Andrást tartja felelősnek azért, hogy a baloldali pártok egy antiszemita jelöltet támogattak a borsodi időközi parlamenti választáson. A kormányközeli Mandiner úgy tudja, Orbán Viktorban „megütközést keltett, hogy Heislerék az ügy súlyát relativizálva, határozatlanul nyilvánultak meg” a korábban zsidózó Bíró László ügyében.

A Mazsihisz elnöke közleményben reagált az őt ért vádakra. Ebben kijelenti, hogy a szervezet a magyar zsidóságot közvetlenül érintő közpolitikai és társadalmi kérdések kapcsán ugyan rendszeresen véleményt formál, azonban pártpolitikai kérdésekbe nem kívánnak beavatkozni.

„Különösen kampányidőszakokban fontos, hogy egyik versengő erő se tudjon bennünket politikai céljaira használni”

– írja Heisler András. Hozzátéve, hogy a Mazsihisz a magyar közélet szinte összes szereplőjével párbeszédre törekszik, kivéve a Jobbikot, annak vállalhatatlan múltja miatt.

A közlemény szerint a Mazsihisznél megkönnyebbüléssel vették tudomásul, hogy az antiszemita kijelentéseiről elhíresült jelölt nem jutott be a Magyar Országgyűlésbe, ahol egyetlen ilyen nézeteket valló képviselőnek sincs helye.

Heisler arra is kitér, hogy Magyarországon ugyan vannak antiszemita jelenségek, de ezeket a magyar politikai elit egységesen elítéli. A Mazsihisz elnöke szerint:

„Magyarországon – európai viszonylatban különösen – biztonságban él a zsidó közösség. Intézményeit nem érik fizikai támadások, közösségünk tagjai biztonságban érezhetik magukat, hitéletüket szabadon gyakorolhatják.”

Heisler András közleményében kijelenti, hogy a Mazsihisz továbbra is konstruktív, előremutató kapcsolatot kíván ápolni a magyar kormánnyal. Majd megemlít néhány olyan projektet (Zuglói zsinagóga, Rumbach zsinagóga, Szeretetkórház), amelyek a kormány támogatásával valósulhattak meg.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp