Orbán gyengének és határozatlannak tartja a Mazsihisz elnökének Bíró-ügyben tanúsított fellépését

A Mandiner információi szerint a kormányfő Heisler Andrást tartja felelősnek azért, hogy a baloldali pártok egy antiszemita jelöltet támogattak a borsodi időközi parlamenti választáson.

A kormányközeli Mandiner úgy tudja, Orbán Viktorban „megütközést keltett, hogy Heislerék az ügy súlyát relativizálva, határozatlanul nyilvánultak meg” a korábban zsidózó Bíró László ügyében. A lap szerint arról lehet szó, hogy augusztusban kérdést intéztek a Mazsihisz elnökéhez Bíró ügyével kapcsolatban, és arra a következő válasz érkezett:

„A Mazsihisz minden, bármely etnikai, vallási csoport, szexuális kisebbség elleni uszítást egyaránt elítél teljesen függetlenül attól, melyik politikai csoportosuláshoz tartozik az, aki ilyeneket mond. Ha Bíró László ilyen kijelentéseket tett, akkor természetesen az ő kijelentéseit is. Ahogy a frissen kitüntetett Raffay Ernő történész hosszú, nyílt zsidózását is, amely egy most előkerült felvételen hallható. Minden pártpolitikai különbségtétel nélkül ítéljük el mindkét közéleti szereplő antiszemita megnyilvánulásait, részrehajlás nélkül. Ez így volt és így is marad. Nincs kettős mérce.

A Mandiner arról is ír, hogy „kormányzati körökben a Mazsihisz finomkodását azért is bírálják, mert augusztusban a baloldali pártok még bőven tudtak volna Bíró helyett más jelöltet találni.” Ezt pedig a lap úgy értelmezi, hogy „a máskor antiszemitizmus-ügyben igen érzékeny Mazsihisz ekkor még nyomást gyakorolhatott volna a magyar baloldalra, meg tudta volna akadályozni Bíró támogatását, Heisler azonban most nem vetette latba tekintélyét”.

Heisler András (Fotó: Mazsihisz/Facebook)

Nem csak a Mandineren, de a szintén kormánypárti Magyar Nemzetben is szó esik Heisler Andrásról a Bíró-ügy kapcsán. A lapnak Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára adott interjút, amiben a zsidóság és a kormány kapcsolatáról is beszélt.

Az államtitkár elmondta, hogy a magyarországi zsidóság vezetőivel kiváló a kormány kapcsolata, egyedül Heisler Andrástól kapnak „nehezen értelmezhető kritikákat”. Amiket Soltész szerint azért nem tudnak értelmezni, mert a kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen. A Bíró-ügyről Soltész azt mondta, hogy a Mazsihisz elnöke „alig törte meg a csendet” ezzel kapcsolatban. „Ezt a kettős mércét nem tudjuk elfogadni” – jelentette ki az államtitkár.

Az utóbbi hónapokban a kormányközeli média állandó rendszerességgel foglalkozott a Mazsihisz elnökével, a cikkekben kivétel nélkül negatív szereplőként feltüntetve. Először Róna Tamás rabbi ügyével kapcsolatban vették elő Heislert, de a napokban a Magyar Nemzetben például már „Heisler András, a Mazsihisz elnöke kisemmizné a holokauszttúlélőket!” címmel jelent meg írás.

Direkt36: A kormány megakadályozta, hogy a Mazsihisz elnöke négyszemközt beszélhessen Angela Merkellel – Kibic Magazin

Angela Merkel német kancellár 2015-ös látogatása idején Heisler András szerette volna megosztani vele aggodalmait úgy, hogy senki más ne hallja. A magyar kormány azonban mindent bevetett annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg. Amikor Angela Merkel 2015 februárjában Budapestre látogatott az utolsó programja a Dohány utcai zsinagógába vezetett, ahová a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) meghívására érkezett.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp