Újabb zsidó tudós kapott idén Nobel-díjat

Két amerikai közgazdász, Paul Robert Milgrom és Robert Butler Wilson, a Stanford Egyetem két professzora nyerte el az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat az árverések mechanizmusának elméleti és gyakorlati kutatásában végzett munkájukért.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia a döntés indoklásában kiemelte, hogy a két professzor az aukciós elmélet tökéletesítéséért folytatott munkájával és új aukciós formák kitalálásával egyaránt hasznot hozott vevőknek, eladóknak és adófizetőknek szerte a világban. Az általuk kifejlesztett aukciós formákat felhasználják rádiófrekvenciák, halászati kvóták és repülőtéri részidők (slot) értékesítésében.

Paul Milgrom

Milgrom úgy értesült arról, hogy megkapta a Nobel-díjat, hogy kollégája és szomszédja, a szintén díjazott Robert Wilson az éjszaka közepén becsengetett hozzá, és a kaputelefonon keresztül mondta el Milgromnak a hírt. Mint kiderült a Nobel-bizottság már egy ideje próbálta elérni a professzort, de nem jártak sikerrel, mert nem vette fel a telefont. Az eseményt Milgrom kaputelefonjának kamerája rögzítette, a Stanford Twitterén pedig meg is osztották a felvételt.

Az 1948-ban Detroitban született Paul Milgrom idén a harmadik zsidó tudós, akit Nobel-díjban részesítenek. A múlt héten Harvey Alter megosztva az orvosi Nobelt kapta meg, a magyar-zsidó gyökerekkel rendelkező Lousie Glücknek pedig az irodalmi Nobel-díjat ítélte oda a bizottság.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp