Megújul a kőszegi zsinagóga

A tervek alapján első ütemben a zsinagóga főépületét újítják fel, ezt követően a rabbiházak, az udvar és a zöldfelületek rendbetételére kerül majd sor.

A Kőszeg város Facebook-oldal a napokban arról posztolt, hogy kormányzati finanszírozással elkezdődött a magyar állam tulajdonában lévő kőszegi zsinagóga és a rabbiházak felújítása. Az írás szerint a helyi KRAFT (Kreatív város – fenntartható vidék) program keretében a Tripartitum Építész Műhely Kft. tervei alapján elindult munkálatok során első ütemben a zsinagóga főépületét, majd a második ütemben a rabbiházakat, az udvart és a zöldfelületeket újítják fel.

A posztból továbbá az is kiderül, hogy a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást a budapesti székhelyű D.V.M. Construction Fővállalkozó Kft. cég nyerte el. A munkálatok befejezése pedig 2021. második felére várható.

Arról azonban nincs információ, hogy mi lesz a zsinagóga épületének funkciója a felújítást követően. Idén februárban, a közbeszerzés kiírásakor Fónagy János miniszterhelyettes Ungár Péter LMP-s képviselő érdeklődésére válaszolva azt közölte, hogy a három épület bevonásával egy, az eredeti rendeltetéshez illeszkedő, múzeum jellegű holokauszt emlékhelyet hoznának létre. A zsinagóga emellett amatőr kőszegi művészeti együtteseket is fogadna a tervek szerint.

A kőszegi zsinagógát 1859-ben avatták fel, az építkezés finanszírozója Schey Fülöp volt, aki elsőként kapott magyarországi zsidóként nemesi rangot az Osztrák-Magyar Monarchiában. A holokauszt idején a város zsidóságát az utolsók között deportálták Auschwitzba.

A zsinagóga 1944 és 1996 között állami tulajdonban volt, majd az Átlátszó cikke szerint egy magánszemély vette meg, hogy ír kocsmát alakítson ki benne. A számításai nem jöttek be, 2004-ben elárverezték az ingatlant, de az állagmegóvást az új tulajdonos sem végezte el az épületen. A zsinagóga állapota pedig egyre csak romlott. 2016-ban aztán ismét a magyar államhoz került, és neki is láttak a legsürgetőbb munkákat elvégezni rajta.

Az Átlátszó két éve arról is írt, hogy a felújítást követően a KRAFT programot vivő Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI) lehet az épület új tulajdonosa. A vallási- és kegyeleti összejövetelekhez szükséges szakmai hátteret pedig az intézet partnere, az Egységes Magyar Izraelita Hitközség (EMIH) biztosítja majd.

Kielégítőnek mondható a magyarországi zsinagógák állapota – Kibic Magazin

A Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói először készítettek átfogó vizsgálatot a Magyarországon fellelhető zsinagógákról. Megállapításaikat egy most megjelent beszámolóban tették közre. A Jeruzsálemi Héber Egyetem Zsidó Művészeti Központ (CJA) néven működő kutatóintézete a napokban hozta napvilágra a Jelentés a magyarországi kutatásról 2018-2019 és a Magyarországon fennmaradt zsinagógaépületek teljes listája című beszámolóját, amelyben az intézet munkatársai egy átfogó képet adnak a hazai zsinagógák jelenlegi állapotáról.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp