Zsinagógája lesz a világ első atomreaktorának otthont adó orosz városnak

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Kelet-Moldovában pedig a helyi lakosság szavazatai alapján egy 18-dik századi romos, ám rendkívül egyedi zsinagóga felújítását támogatja az Európai Unió.

Obnyinszk városa közel van Moszkvához, 1945-ben itt épült a világ első atomreaktora. Körülbelül 400 zsidó alkotja a város zsidó közösségét az Oroszországi Zsidó Hitközségek Szövetsége adatai szerint. Az atomreaktorban számos zsidó dolgozott és a családjuk később is Obnyinszkben maradt.

Atomreaktor Obnyinszkban

Az orosz főrabbi, Berel Lazar részt vett a csütörtöki megnyitó ünnepségen, írja a jta.org.

„A célunk nem csupán az, hogy helyreállítsuk, ami tönkrement a kommunista rezsim alatt, hanem az is, hogy tovább bővüljünk”, mondta.

A városnak, amely építészeti modellként szolgált a szovjet éra alatt, nagyjából 100.000 lakosa van.

A helyi rabbi, Aron Golovchiner elmondta, hogy a zsinagógában egyelőre a szombatot tartják majd, és a közösség igényei szerint bővítik a vallási szertartásokat.

Ezzel egyidőben az Európai Bizottság arról döntött a múlt héten, hogy támogatja egy 18-dik századi zsinagóga felújítását Kelet-Moldovában. Az épület jelenleg romokban van, még teteje sincs, de a belső falak maradványaiból arra lehet következtetni, hogy valaha rendkívül különleges épület lehetett. A kommunisták 1930-ban zárták le a zsinagógát, majd a nácik megölték a helyi zsidókat a következő évtizedben.

Az EU most 43000 euróval támogatja a felújítást egy online szavazás eredményeként, amelynek során arra kérték a helyi lakosokat, hogy 10 felújításra szoruló projekt közül válasszanak. A zsinagóga kapta a legtöbb, összesen 9000 szavazatot.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp