Izraelt kettészakította a koronavírus-járvány

Az országot az óvintézkedéseket jelentős részben megtagadó ultraortodoxra és az azokat nagyrészt betartó többi lakosra lehet kettéosztani járványügyi szempontból.

Csütörtökről péntekre virradóra jelentős összecsapások zajlottak az ultraortodox, vagyis haredi Modiin Illit nevű városban a rendőrök és a vallásos hívek között. A hívők az utasításokat megszegve megnyitottak egy zsinagógát, amelyben több tucat férfi imádkozott, és mellette a szabad levegőn több százan egymást kézen fogva, énekelve körtáncot jártak, alig néhányan viselve maszkot. A tömegoszlatásra megjelent rendőrökkel megtagadták az együttműködést, majd közelharc bontakozott ki, amelyben 13 haredi fiatalt őrizetbe vettek.

A 12-es kereskedelmi tv csütörtök esti híradójában bemutatott egy titokban készült hangfelvételt, amelyen a városért felelős rendőrtiszt azt kéri az előírásokat áthágó, a zsinagógákban, zárt helyen tömegesen imádkozó frakció vezetőitől, hogy a rendőrautó érkezésekor hagyják el az épületet, és akkor a rendőrség bírságolás, letartóztatás nélkül távozik, ők pedig később visszatérhetnek. Az eset nyilvánosságra kerülése után belső vizsgálatot indítottak az érintett rendőrtiszt ellen.

Az izraeli lapok az elmúlt héten hasonló, a rendőrséggel kötött háttéralkukról számoltak be a jeruzsálemi ultraortodox negyedekben is, ahol a más években megszokott módon idén is hatalmas közösségi imahelyeket ácsoltak a szombaton véget érő, egyhetes sátoros ünnepekre.

A gyülekezési tilalom tömeges be nem tartását és be nem tartatását, a maszkviselés és a távolságtartás elmulasztását, valamint a tömegben zárt épületekben tartózkodást a járványügyi adatok is tükrözik. Az ultraortodox Bné Brakban például közel a lakosság egyharmada esett már át a koronavírus fertőzésen az egészségügyi hatóságok szerint, miközben a szerológiai vizsgálatokból országosan csak öt százalék körüli arányt becsülnek.

Az egészségügyi minisztérium koronavírus-adatokat közlő honlapja szerint továbbra is kiugróan élen járnak a haredi települések a fertőzöttek arányában, de a 12-es tévé szakértője szerint az országos zárlat harmadik hetében körükben is tapasztalható csekély mértékű csökkenés.

A vírushordozónak bizonyuló minták aránya szerdán 23 százalékra csökkent a korábbi harminc százalék körüliről, miközben országos szinten a zárlat elején mért közel 14 százalékról az utoljára szeptember elején rögzített 8 százalékra esett ez a mutató. Sikeresen birkóztak meg a járvánnyal a beduin településeken, ahol a nyár végén kiugróan magas volt a fertőzöttek aránya, és az arab városokban is, ahol korábban a tömeges esküvők miatt ugrott meg a vírushordozók és a betegek száma.

Roni Gamzú koronavírus-ügyi kormánybiztos a 12-es tévének azt nyilatkozta, hogy a kormány jövő heti ülésén a szigorú országos zárlat befejezését fogja kérni, és helyette a differenciált járványkezelést, csakis a különösen fertőzött, vagyis a haredi városokban kell fenntartani a kijárási korlátozásokat. Korábban Benjámin Netanjahu miniszterelnök politikai okokból, az ultraortodox pártok támogatásának megtartása érdekében megtagadta ezt a megkülönböztetést.

Izraelben lassult a koronavírus-járvány terjedése – Kibic Magazin

Az ultraortodox településeken azonban még mindig egyre több új vírushordozót találnak. Több mint 1700-an vesztették életüket a fertőzés következtében. Eran Szegal professzornak, a Weizmann Intézet tudósának jóslata szerint a hónap végére napi kétezerre csökkenhet a friss koronavírus-fertőzöttek száma. Vasárnap már „csak” 2905 új fertőzöttet találtak, ami a múlt héten mért közel kilencezres csúcshoz képest jelentős változás.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 286 393-en fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. A teljes zárlat igen hatékonynak tűnik a nem ultraortodoxok körében, csütörtökön „csak” 3 692 új fertőzöttet regisztráltak közel 47 000 tesztből, és jelenleg 59 347 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 1864-en haltak meg Izraelben, jelenleg 1563 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban, közülük 852-en súlyos állapotban vannak, 241 embert lélegeztetőgéppel kezelnek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp