Iráni zenészek titokban segítették egy izraeli énekesnő új lemezének elkészülését

Liraz Charhi perzsa nyelven rögzített új albumán titokban, a helyi törvényeknek ellenszegülve működtek közre iráni zenészek.

Az iráni zsidó felmenőkkel rendelkező izraeli énekesnő második albumát készítette el perzsa nyelven. Az új, Zan (Nők) című lemez azonban nem csak emiatt lett különleges. Liraz Charhi ezúttal ugyanis egyenesen Iránból kapott segítséget a dalok rögzítéséhez.

A két ország közötti feszült viszony ellenére iráni zenészek titkosított üzenetküldő alkalmazások segítségével léptek kapcsolatba az énekesnővel. Munkájukért kapott fizetség átutalása pedig egy harmadik országon, Törökországon vagy Nagy-Britannián keresztül történt.

Charhi a Guardiannak elmondta, hogy nagyon izgult, éjszakánként alig tudott aludni, mert attól tartott, hogy letartóztathatják a dalokban közreműködő iráni zenészeket. Iránban nemrég egy olyan törvényt fogadtak el, amely megtilt bármiféle együttműködést Izraellel, még az izraeli szoftverek használatát sem engedélyezi.

Az énekesnő szülei még az iszlám forradalom előtt vándoroltak ki (alijáztak) Izraelbe, Charhi maga sosem járt Iránban, de mindig erős kötődést érzett a perzsa kultúra iránt. A politikai helyzetről úgy vélekedik, hogy az országra és az ott élő emberekre nem ellenségként tekint.

Amikor különböző közösségi médiafelületeken megkeresett iráni zenészeket, többen örömmel vállalták az együttműködést. Később ugyan néhányan hirtelen megszakították a kapcsolatot, de így is volt elég énekes, dalszerző és zenész, akik segítettek a lemez elkészítésében. Egyikük úgy nyilatkozott a Guardiannak, hogy tudta, veszélyes ezen a projekten dolgoznia, de ők is csak normális emberek.

Charhi abban reménykedik, hogy az izraeliekkel és irániakkal készült album megmutatja a két nép egységét. A november 13-án megjelenő Zan stílusára leginkább az elektromos tánczene a jellemző, amivel Irán 1970-es évekbeli élénk popszcénájára szeretnének emlékezni az alkotók.

Liraz Charhi az éneklésen kívül filmekben is játszik. Legutóbb például az Apple TV-én nemrég debütált izraeli Teherán című sorozatban egy Moszad-ügynököt alakít.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp