A robbanás miatt veszélybe került Bejrút utolsó fennmaradt zsinagógája

Több mint félmillió dollárra lenne szükség a kikötői robbanás következtében megrongálódott zsinagóga épületének helyreállítására.

Rengeteg épület súlyosan megrongálódott, miután augusztus 4-én egy hatalmas robbanás rázta meg Bejrút kikötőjét. Az első hírek arról szóltak, hogy a detonáció helyszínétől 1,6 kilométerre található Magen Abraham zsinagóga csodával határos módon épségben megúszta a robbanást.

A Magen Abraham zsinagóga Bejrútban

Most azonban a Jerusalem Post arról ír, hogy a bejrúti zsinagóga épületében komoly károkat okozott a nagy erejű robbanás: a mennyezet nagy része beomlott, az összes ablak- és ajtókeret megrongálódott, és a Dávid-csillag összezúzódott a földön. A helyreállításhoz több mint 500 ezer dollárra (150 millió forint) lenne szükség.

Az 1925-ben épült Magen Abraham megmaradása azért is kiemelkedően fontos, mert ez az utolsó zsinagóga, amely az egykor virágzó libanoni zsidóság emlékét őrzi. Az épület jelentőségét jelzi, hogy miután egyszer már megrongálódott a polgárháborúban, helyreállítását az ország összes pártja és vallási irányzata, még az Izraelt legádázabb ellenségének tartó Hezbollah is támogatta.

https://akibic.hu/2017/08/10/het-zsido-helyszin-a-muszlim-vilagban-amirol-csak-kevesen-tudnak/

Az 1950-es években még 15 ezer zsidó élt Bejrútban, ahol több zsinagóga is működött. Mára alig 30 zsidó lakik a városban, akik közül többen titokban tartják származásukat, még a nevüket is megváltoztatták. A megmaradt zsidók otthon imádkoznak, a renoválás után átadott épületben nem folytatnak istentiszteleteket. Rabbija pedig 1985 óta nincs a zsinagógának.

Libanonban az 1950-es és ’60-as években 18 zsinagóga működött országszerte. Ez volt az egyetlen olyan arab állam, ahol a zsidók száma Izrael kikiáltását követően is növekedett. Csak az 1973-as jom kipuri háború után kezdték el tömegesen elhagyni a zsidók Libanont.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp