Új intézetet nyit Magyarországon a CEU

De Bécset sem hagyják ott, valamint erősíteni kívánják az együttműködést a magyar felsőoktatás résztvevőivel.

A EU Bírósága világos üzenetet küldött, letették a garast az EU alapértékei és az akadémiai szabadság mellett – többek közt erről beszélt Michael Ignatieff, a CEU rektora keddi sajtótájékoztatóján az Európai Unió Bíróságának friss döntése kapcsán.

A Bíróság megállapította, hogy a 2017-es lex CEU ellentétes az EU-s joggal, emiatt meg kell semmisíteni.

Az egyetem vezetői bejelentették azt is, hogy a megmaradt budapesti campuson egy új egyetemi intézetet is nyitnak, a CEU Demokrácia Intézetet, ami a demokráciát fogja kutatni, és tovább viszi az egyetem bizonyos programjai, például a Bibó István Szabadegyetem munkáját.

Kiderült az is, hogy a CEU-nak sok terve van Magyarországon, szeretnék fenntartani és erősíteni az együttműködést a magyar felsőoktatás résztvevőivel, de idő kell ahhoz, hogy mint közösség, eldönthessék, pontosan mit csinálnak majd Budapesten. A tervezést és a megvalósítást egyelőre a koronavírus járvány is akadályozza.

A sajtótájékoztatón kiderült az is, hogy 200 millió euróba került Bécsbe költözés, de egyelőre nem gondolkodtak azon, hogy a magyar államtól anyagi kárpótlást követeljenek. A bécsi új székhelyt a Bírósági döntés után sem adják fel.

Uniós jogot sértett a CEU elüldözése Magyarországról – Kibic Magazin

Az Európai Bíróság elkaszálta a lex CEU-t, és pénzbüntetést szabhat ki Magyarországra, ha a magyar parlament nem helyezi hatályon kívül a vitatott jogszabály módosítást. Az ítélet kimondja, hogy a Magyarország által bevezetett azon feltételek, amelyek lehetővé teszik a külföldi felsőoktatási intézmények tevékenységének Magyarország területén való gyakorlását, az uniós joggal összeegyeztethetetlenek, írja a hvg.hu.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp