Mostantól vegyes vallású párok is házasodhatnak hüpe alatt

Legalábbis a zsidó vallás liberális irányzatának követői szerint, és az Egyesült Királyságban.

A mozgalom képviselői szerint a döntés azt tükrözi, hogy a közösségük elkötelezett a sokszínűség és az egyenlőség mellett. A végső szó ez ügyben a rabbié lesz, neki kell megvizsgálnia, hogy a pár valóban zsidó otthont kíván-e fenntartani az esküvőt követően.

Mostantól vegyes párok is megkaphatják a rabbi áldását a hüpe alatt a judaizmus liberális irányzatának döntése értelmében. Erről a Liberális Rabbik és Kántorok Konferenciája döntött a múlt hétvégén. A határozat az október 10-11-i Szimhat Tóra ünnepén lép életbe. Ez lesz az első alkalom a brit zsidóság történetében, hogy ilyen döntésre sor került, írja a thejewishnews.com.

A judaizmus liberális irányzatának vezetője, Charley Baginsky rabbi elmondta, hogy a mozgalom büszke arra, hogy elkötelezett az egyenlőség és a sokszínűség mellett, ezért már ideje volt annak is, hogy az esküvői szertartást is összhangba hozzák az értékeikkel.

„Szimhat Tóra ünnepe hagyományosan tartalmaz olyan rituális elemeket, melyek során újraköttetik a törvény és Izrael házassága. Épp ezért alkalmas ez az ünnep arra, hogy egy ilyen különleges törvényt bevezessünk.”

A liberális zsidóság hangsúlyozza, hogy mindig is nyitottak voltak a vegyes vallású párok irányába, és szívesen fogadták őket a zsinagógáikban és a tagjaik közé, ám korábban csak két zsidó köthetett házasságot a hüpe alatt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp