Szokatlan látogatás a berlini holokauszt-emlékműnél

Együtt kereste fel kedden Berlinben a meggyilkolt európai zsidók tiszteletére emelt emlékművet Izrael és az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere, akik a hazájuk közötti diplomáciai kapcsolatok felvétele alkalmából találkoztak a német fővárosban.
Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter és Abdalláh bin Zajid Ál Nahajan sejk, az Egyesült Arab Emírségek diplomáciájának vezetője első alkalommal találkozott hivatalosan.

Gabi Ashkenazi (balra) és Abdalláh bin Zajid Ál Nahajan sejk (jobbra)

A holokauszt-emlékmű meglátogatása a német külügyminisztérium közreműködésével szervezett program első állomása volt. Gabi Askenázi és Abdalláh bin Zajid Ál Nahajan sejk Heiko Maas német külügyminiszter társaságában kereste fel a Berlin központjában, a német főváros és az egész ország egyik jelképeként számon tartott Brandenburgi-kapu szomszédságában lévő emlékművet.

Az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere az emlékhely vendégkönyvébe arabul írt bejegyzésében hangsúlyozta, hogy országa kiáll az együttélés, az egymás elfogadása és az egymás vallása iránti tisztelet “nemes értékei” mellett. Mint írta, az emlékmű emberek olyan közössége előtt tiszteleg, amely a szélsőségesség és a gyűlölet áldozatául esett.

A két miniszter a közös látogatás után tárgyalást kezdett a kétoldalú kapcsolatok rendezésének részleteiről a német külügyminisztérium berlini vendégházában, a Tegel-tó partján fekvő Borsig villában (Villa Borsig).

Az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein az első két ország a Perzsa(Arab)-öböl térségében, amelyek megállapodtak Izraellel rendezett kapcsolatok kiépítéséről. Rajtuk kívül csak Egyiptom (1979-ben) és Jordánia (1994-ben) normalizálta kapcsolatait Izraellel az arab országok közül.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp