Letiltja a Facebook az antiszemita összeesküvés-elméletet hirdető mozgalom fiókjait

A Trumpot támogató QAnon a zsidóellenes vérvádhoz hasonló teóriákat terjeszt. A Facebook nem először lépett fel a szélsőséges szervezet ellen.

A QAnon elnevezésű amerikai szélsőjobbos szervezet egyik teóriája szerint pedofilokat dicsőítő sátánista csoportok gyermekek globális szexkereskedelmét szervezik, lecsapolják a gyerekek vérét és meg akarják buktatni Donald Trump amerikai elnököt. Utóbbit azért, mert Trump leleplezte őket és küzd ellenük. Úgy vélik, hogy Trump „a végítélet napjához” vezeti az országot, és eközben több politikust is letartóztattat majd.

A QAnon mozgalmat szimbolizáló „Q” Trump egyik nagygyűlésén 2019-ben Ohióban

A Rágalmazás-ellenes Liga (ADL) álláspontja szerint a mozgalom központi összeesküvés-elmélete antiszemita elemeket is magában foglal, utalva a középkori vérvádhoz hasonlító teóriára. A QAnon sok követője pedig ezen túl is fejt ki antiszemita nézeteket. Többek között ezért is ítélte el a múlt héten elsöprő többséggel a szervezetet az amerikai képviselőház.

„A QAnon konspirációs elméletei felkorbácsolják a szenvedélyeket, miközben erősödik az antiszemitizmus az Egyesült Államokban és szerte a világban”

– írták a határozat indoklásában.

A Facebook már augusztusban betiltott nagyjából 1500 QAnon-oldalt és csoportot. Az akkori indoklás szerint azért, mert megosztásaikkal a csoporttagok erőszakra buzdítottak, vagy legalábbis népszerűsítették az erőszakot. Most viszont a Facebook és az Instagram eltávolította a szélsőséges mozgalom tagjainak nemcsak egyes bejegyzéseit, hanem a fiókjait is.

A Facebook azután hajtotta végre augusztusi akcióját, hogy az ADL és más szervezetek felhívására több nagy cég is bojkottálni kezdte a közösségi oldalt azért, mert a Facebook nem igazán törte magát a gyűlöletbeszéd elleni fellépéssel.

(MTI, JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp