A több ezer magyar zsidót megmentő spanyol diplomatára emlékeznek Budapesten

Ángel Sanz Briz spanyol embermentő tiszteletére csütörtökön a Pannónia utcában emléktáblát avatnak, Óbudán pedig fát ültetnek.

A spanyol nagykövetség szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy minden évben megemlékeznek Ángel Sanz Brizről, aki 1944-ben Budapesten több mint 5200 zsidót mentett meg. Az idei év azért is különleges, mert a zaragozai születésű diplomata éppen 110 éve született és 40 éve hunyt el.

A budapesti angyal, aki több mint 5000 magyar zsidót mentett meg a holokauszt idején – Kibic Magazin

40 éve hunyt el a zsidókat mentő spanyol diplomata, Ángel Sanz Briz. Emlékét többek között egy óriásgraffiti őrzi egy Dob utcai ház tűzfalán. „Ángel nagyon tudatos és lelkiismeretes ember volt, igazi diplomata. Embersége olyan volt, mind minden normális emberé, úgyhogy sohasem értette a nácik kollektív őrületét.

Az ünnepségről azt írták, csütörtökön délelőtt 10 órakor Spanyolország nagykövete, Anunciada Fernández de Córdova és Tóth József, a XIII. kerület polgármestere emléktáblát avat a második világháború idején spanyol védelem alatt álló Pannónia utca 48. szám alatti ház homlokzatán.

Az ünnepséget követően újabb fát ültetnek a nagykövet kezdeményezésére létrehozott Béke és Egyetértés Ligetébe. A juharfát Kiss László, a III. kerület polgármestere és a spanyol nagykövet közösen ülteti el az óbudai Ángel Sanz Briz út elején, a 2015-ben átadott emlékmű mellett.

Az emlékév alkalmából a diplomata szülővárosának egyetemén tudományos konferenciát szerveznek a holokauszt oktatásának metodikájáról, amit október 22-e és 23-a között online rendeznek meg. A rendezvények apropóján Zaragoza városa felvette a kapcsolatot Budapesttel, hogy megvizsgálják, hogyan fűzhetik szorosabbra a két város közötti szálakat.

Óriásgraffitit kapott a „budapesti angyal” – Kibic Magazin

Mostantól egy Dob utcai ház tűzfalát díszíti az Ángel Sanz Briz spanyol diplomatát ábrázoló óriásgraffiti. A „budapesti angyal” néven elhíresült spanyol 1944-ben 5000 zsidót mentett meg a holokauszt során. A VII. kerület Dob utca 4.

A közleményben emlékeztettek, a spanyol nagykövetség minden évben októberben tartja az Ángel Sanz Briz emléknapot, ezzel emlékezve arra, hogy 1966. október 18-án a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet a spanyol diplomatának adományozta Világ Igaza címet.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp