Posztumusz Világ Igaza kitüntetésben részesítik Roman Polanski megmentőit

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A lengyel Buchala házaspár az életét kockáztatva bujtatta a gyerek Polanskit a holokauszt idején. 75 évvel később Izrael elismerte embermentő tevékenységüket.

Stefania és Jan Buchala 1943-tól kezdve a II. világháború végéig bujtatták az akkor 10 éves Roman Polanskit, miután az apjának sikerült kicsempésznie őt a krakkói gettóból. Az izraeli Jad Vasem Intézet tavaly ismerte el az 1950-es években elhunyt házaspár embermentő tevékenységét.

Roman Polanski

A Világ Igaza kitüntetést Izrael azon nem-zsidóknak adományoz, akik zsidókat mentettek a holokauszt idején. A posztumusz elismerést a jövő héten a házaspár unokája fogja átvenni Lengyelországban, írja a JTA.

A Buchala házaspárral együtt ezidáig 7112 lengyel kapta meg a Világ Igaza kitüntetést. Ez messze a legmagasabb szám az összes nemzet között, a lengyelek a 25 százalékát teszik ki az elismerésben részesülteknek. A második Hollandia 5851, a harmadik pedig Franciaország 4130 elismert embermentővel. A kitüntetést eddig 869 magyar kapta meg. A Jad Vasem összesen. Közel 50 országból 27 712 Világ Igazát tart számon.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp