Posztumusz Világ Igaza kitüntetésben részesítik Roman Polanski megmentőit

A lengyel Buchala házaspár az életét kockáztatva bujtatta a gyerek Polanskit a holokauszt idején. 75 évvel később Izrael elismerte embermentő tevékenységüket.

Stefania és Jan Buchala 1943-tól kezdve a II. világháború végéig bujtatták az akkor 10 éves Roman Polanskit, miután az apjának sikerült kicsempésznie őt a krakkói gettóból. Az izraeli Jad Vasem Intézet tavaly ismerte el az 1950-es években elhunyt házaspár embermentő tevékenységét.

Roman Polanski

A Világ Igaza kitüntetést Izrael azon nem-zsidóknak adományoz, akik zsidókat mentettek a holokauszt idején. A posztumusz elismerést a jövő héten a házaspár unokája fogja átvenni Lengyelországban, írja a JTA.

A Buchala házaspárral együtt ezidáig 7112 lengyel kapta meg a Világ Igaza kitüntetést. Ez messze a legmagasabb szám az összes nemzet között, a lengyelek a 25 százalékát teszik ki az elismerésben részesülteknek. A második Hollandia 5851, a harmadik pedig Franciaország 4130 elismert embermentővel. A kitüntetést eddig 869 magyar kapta meg. A Jad Vasem összesen. Közel 50 országból 27 712 Világ Igazát tart számon.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp