Eddig sosem látott felvételek kerültek nyilvánosságra a jom kipuri háborúról

Az izraeli védelmi minisztérium több színes videót tett közzé a jom kipuri háború kitörésének 47. évfordulója alkalmából. Az eddig sosem látott felvételeken Ariel Saron és az izraeli katonákat meglátogató Chaim Topol is feltűnik.

Negyvenhét évvel ezelőtt, 1973. október 6-án, jom kipur napján több arab állam hadserege megtámadta Izraelt. Ezzel kezdetét vette a jom kipuri háború. Ebből az alkalomból az izraeli védelmi minisztérium több színes, digitálisan feljavított filmfelvételt tett közzé. Több jelenet most először került a nyilvánosság elé.

A felvételeken többek között láthatóak izraeli katonák a Szuezi-csatornánál, feltűnik a hadsereg főparancsnoka, David Elazar, illetve Ariel Saron, a déli hadműveletek vezetője. De látható a fronton harcoló izraeli katonákat meglátogató színész, Chaim Topol is, akit a Hegedűs a háztetőn című filmből ismerhetett meg a nagyvilág.

A védelmi minisztérium közleménye szerint a filmeket az izraeli hadsereg archívumában indított projekt keretében digitalizálták. A projekt célja, hogy a rengeteg felvételt, amelyeket Izrael háborúi során készítettek, digitális formában megőrizzék a jövő generációi számára.

(Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp