A szaúdi kereskedelmi kamara a török termékek bojkottjára biztat

Szaúd-Arábia és Törökország kapcsolatait néhány éve külpolitikai viták terhelik, nincs köztük egyetértés az iszlamista politikai csoportok kezelésében.

„Minden szaúdi kereskedő és fogyasztó felelős mindennek a bojkottjáért, ami török, legyen az importtermék, beruházás vagy turizmus, válaszul a török kormány folytatódó ellenségeskedésére a vezetőink, az országunk és a polgáraink ellen” – írta Adzsla al-Adzslan ismert szaúdi üzletember, a kereskedelmi kamara elnöke a Twitteren.

A szaúdi kereskedelmi kamara a versenyszférában tevékenykedő üzletembereket tömörítő nem kormányzati szervezet.

Szaúd-Arábia és Törökország kapcsolatait néhány éve külpolitikai viták terhelik, nincs köztük egyetértés az iszlamista politikai csoportok kezelésében.

Tovább rontotta köztük a feszültséget Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró meggyilkolása Rijád isztambuli főkonzulátusán 2018-ban. Az idén mindkét ország kölcsönösen blokkolta a hozzáférést egyes hírportáljaikhoz.

A Reuters érdeklődésére a szaúdi kormány sajtószolgálata közölte, hogy nem vezettek be semmilyen korlátozást a török termékekre. Szaúdi és török kereskedői körökben ugyanakkor olyan vélemények hangzottak el, hogy Rijád informális eszközökkel kényszeríti ki a török import bojkottját.

Erdogan

Egy névtelenül nyilatkozó szaúdi importőr közöte a hírügynökséggel, hogy az általa Törökországból konténerekkel behozott áruk három hónapon át rostokoltak a szaúdi vámhivatalban, a vámhatósági illetékesei pedig azt tanácsolták neki, hogy ne hozzon be árut közvetlenül Törökországból. A múlt héten Mehmet Galzelmansür török ellenzéki politikus is azt panaszolta, hogy az általa exportált termékek, különösen a romlandó gyümölcsök és zöldségek, a kelleténél tovább álltak a szaúdi határon. A török médiában és a Twitteren is aggódott, hogy a szaúdi hatóságok kiszélesítik a nem hivatalos, részleges embargót a török termékekre.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp