Izraelben lassult a koronavírus-járvány terjedése

Az ultraortodox településeken azonban még mindig egyre több új vírushordozót találnak. Több mint 1700-an vesztették életüket a fertőzés következtében.

Eran Szegal professzornak, a Weizmann Intézet tudósának jóslata szerint a hónap végére napi kétezerre csökkenhet a friss koronavírus-fertőzöttek száma. Vasárnap már „csak” 2905 új fertőzöttet találtak, ami a múlt héten mért közel kilencezres csúcshoz képest jelentős változás. Országos szinten és egyhetes távlatban 17 százalékos csökkenést mértek.

Sétáló ultraortodox család Bnei Brakban

Leginkább az arab lakosság körében látványos a javulás, ahol véget értek az augusztusi tömeges esküvők.

Jelenleg a 65 063 azonosított aktív esetből 1624 embert ápolnak kórházakban, közülük 878-an súlyos betegségben szenvednek, és 215-en lélegeztetőgépre kerültek. Az izraeli egészségügyi szakemberek korábban azt mondták, hogy az intézmények csak 800 súlyos beteget tudnak ellátni megfelelő színvonalon.

A katonai rádió jelentése szerint várhatóan hónapokig nem térhetnek vissza a magasabb iskolai osztályokba a gyerekek, hanem távoktatással folytatódik a tanév a koronavírus terjedésének megfékezésére.

Hétfőn komoly vihart kavart, amikor kiderült, hogy a koronavírussal megfertőződött Gila Gamliel, a Likud párthoz tartozó környezetvédelmi miniszter megsértette a zárlat előírásait, és jóm-kipúrkor otthonát 150 kilométerre elhagyva, férje családjához látogatott, és egy ottani zsinagógában imádkozott.

Később hátráltatta a kontaktkutatást, majd azt állította, sofőrjétől kapta el a fertőzést, amely egész családját megbetegítette. A politikai élet számos szereplője követeli lemondását vagy menesztését a szabályok megszegése miatt.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 268 175-en fertőződtek meg igazoltan koronavírussal, 201 392-en felgyógyultak, 1719-en viszont életüket vesztették a SARS-CoV-2-vírus okozta okozta betegségben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp