Kivonul a 168 Órából és a Klubrádióból az EMIH

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A Pesti Hírlap tulajdonosának, Milkovics Pálnak adták át az irányítást. A Sorsok Háza még tervezési fázisban van, de haladnak a munkálatokkal.


Kiszáll a 168 Órából és a Klubrádióból az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, illetve a hozzájuk köthető nemzetközi támogatói kör – jelentette be Köves Slomó vezető rabbi a HVG-nek adott interjújában.

A 168 Óra teljes egészében az EMIH-hez szorosan kötődő Brit Media Kft. tulajdonában van, a Klubrádióban pedig kisebbségi tulajdonrésze van a cégnek. Köves Slomó elmondta, hogy Milkovics Pálnak, a Pesti Hírlap alapítójának adják át az irányítási, majd a tulajdonosi jogokat.

Milkovics Pál

Milkovics már nyáron 20 százalékos tulajdonosa, valamint vezérigazgatója lett a Brit Médiának, és az egyik első intézkedéseként kirúgta Rózsa Pétert a 168 óra éléről, amiért a lap egy Orbán-családról készült fotóval illusztrálta egyik, a kormány családpolitikájáról szóló cikkét.

Köves Slomó ezzel kapcsolatban megjegyezte: „Legalább 25 éve ismerem őt, családi barátok vagyunk, de én nem voltam abban a helyzetben, hogy bele tudjak szólni a menesztésbe, hiszen támogatóink az irányítási jogokat Milkovics Pálnak adták. De mindent megteszek, hogy Péter egzisztenciálisan ne lehetetlenüljön el.”

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a szintén a Brit Média tulajdonában lévő neokohn.hu sorsa.

Köves Slomó az EMIH hátralépését azzal magyarázta, hogy az eredeti elképzeléseikkel ellentétben nem volt lehetőségük a saját fontos társadalmi és kulturális üzeneteik elhelyezésére „a nyilvánosság politikai polarizáltsága és a hideg polgárháborús viszonyok miatt”.

A rabbi hozzátette, a kezdetektől betegesen gyanakvó és ellenséges volt a légkör annak ellenére, hogy soha nem akartak beleszólni az újságírók munkájába.

Még másfél évig tart a Sorsok Háza tervezése

Az interjúban kérdezték még a Sorsok Házával kapcsolatban. Köves elmondta, 2020 júliusban fejezték be a múzeumfejlesztés nemzetközi sztenderdjei által meghatározott sematikus tervanyagot, amely már egy teljes forgatókönyv. Most az a fázis következik, amikor elkészülnek a részletes belsőépítészeti kiviteli tervek, a szkriptek és a multimédiás tartalmak, ami körülbelül még egy-másfél évet vesz igénybe.

Az intézmény koncepciójával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az idelátogatók zöme egyedül ebben a múzeumban szerez majd közvetlen benyomást a „zsidókról”, ezért fontosnak tartja, hogy ne csak sajnálandó áldozatokként, hanem többezer éves értékvilág megélőiként, Európa és Magyarország modernizációjának jeles szereplőiként ismerjék meg őket.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp