Kivonul a 168 Órából és a Klubrádióból az EMIH

A Pesti Hírlap tulajdonosának, Milkovics Pálnak adták át az irányítást. A Sorsok Háza még tervezési fázisban van, de haladnak a munkálatokkal.


Kiszáll a 168 Órából és a Klubrádióból az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, illetve a hozzájuk köthető nemzetközi támogatói kör – jelentette be Köves Slomó vezető rabbi a HVG-nek adott interjújában.

A 168 Óra teljes egészében az EMIH-hez szorosan kötődő Brit Media Kft. tulajdonában van, a Klubrádióban pedig kisebbségi tulajdonrésze van a cégnek. Köves Slomó elmondta, hogy Milkovics Pálnak, a Pesti Hírlap alapítójának adják át az irányítási, majd a tulajdonosi jogokat.

Milkovics Pál

Milkovics már nyáron 20 százalékos tulajdonosa, valamint vezérigazgatója lett a Brit Médiának, és az egyik első intézkedéseként kirúgta Rózsa Pétert a 168 óra éléről, amiért a lap egy Orbán-családról készült fotóval illusztrálta egyik, a kormány családpolitikájáról szóló cikkét.

Köves Slomó ezzel kapcsolatban megjegyezte: „Legalább 25 éve ismerem őt, családi barátok vagyunk, de én nem voltam abban a helyzetben, hogy bele tudjak szólni a menesztésbe, hiszen támogatóink az irányítási jogokat Milkovics Pálnak adták. De mindent megteszek, hogy Péter egzisztenciálisan ne lehetetlenüljön el.”

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a szintén a Brit Média tulajdonában lévő neokohn.hu sorsa.

Köves Slomó az EMIH hátralépését azzal magyarázta, hogy az eredeti elképzeléseikkel ellentétben nem volt lehetőségük a saját fontos társadalmi és kulturális üzeneteik elhelyezésére „a nyilvánosság politikai polarizáltsága és a hideg polgárháborús viszonyok miatt”.

A rabbi hozzátette, a kezdetektől betegesen gyanakvó és ellenséges volt a légkör annak ellenére, hogy soha nem akartak beleszólni az újságírók munkájába.

Még másfél évig tart a Sorsok Háza tervezése

Az interjúban kérdezték még a Sorsok Házával kapcsolatban. Köves elmondta, 2020 júliusban fejezték be a múzeumfejlesztés nemzetközi sztenderdjei által meghatározott sematikus tervanyagot, amely már egy teljes forgatókönyv. Most az a fázis következik, amikor elkészülnek a részletes belsőépítészeti kiviteli tervek, a szkriptek és a multimédiás tartalmak, ami körülbelül még egy-másfél évet vesz igénybe.

Az intézmény koncepciójával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az idelátogatók zöme egyedül ebben a múzeumban szerez majd közvetlen benyomást a „zsidókról”, ezért fontosnak tartja, hogy ne csak sajnálandó áldozatokként, hanem többezer éves értékvilág megélőiként, Európa és Magyarország modernizációjának jeles szereplőiként ismerjék meg őket.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp