Börtönbe menne az Auschwitz Múzeum vezetője egy 13 éves fiú helyett

A lengyel Piotr Cywinski akkor döntött így, amikor a Saria bíróság 120 hónapra ítélte a 13 éves Omar Farouq-ot istenkáromlásért.

Nigéria elnökének írt levelet a lengyelországi Auschwitz-Birkenau Emlékmúzeum igazgatója, és azt kérte tőle, hogy őt börtönözzék be a tinédzser kisfiú helyett, akit istenkáromlásért ítéltek el.

A levél már csak azért is rendkívül szokatlan, mert közvetlenül nincs köze a holokauszttal kapcsolatos ügyekhez. Piotr Cywinskit azonban mély aggodalommal töltötte el Omar Farouq esete, akit a nigériai muszlin Saria bíróság azért ítélt 120 hónap börtönre, mert egy baráti beszélgetés során káromolta az istent, írja a thejewishnews.com.

Omar Farouq

Cywinski azt írta a levelében, hogy egy volt náci tábor helyén álló lengyel állami múzeum igazgatójaként, ahol gyerekeket vetettek börtönbe és gyilkoltak meg, nem tud közönyös maradni ezzel az embertelenséggel szemben.

Arra kérte a nigériai elnököt, hogy kegyelmezzen meg a gyereknek, aki már csak a kora miatt sem vonható felelősségre a tetteiért.

Piotr Cywinski

„Ugyanakkor, ha kiderül, hogy olyan dolgokat mondott ez a gyerek, amelyekért valóban megérdemli a 120 hónapos fogságot, vagy ha nem áll módjában a büntetésen változtatni, akkor a gyerek helyett saját magammal együtt 120 felnőttet gyűjtök össze a világ minden tájáról, és mindegyikőnk egy hónapot ül majd a nigériai börtönökben”, írta Cywinski.

Cywinski azt is felajánlotta, hogy amennyiben helyt ad az elnök a kérelemnek, akkor anyagilag biztosítja a fiú számára, hogy megtanulhassa a „helyes viselkedés” szabályait.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp