Szijjártó Péter a Rumbach utcai zsinagógába látogatott

A külgazdasági és külügyminiszter megtekintette a felújított épületet, valamint tárgyalást folytatott a Mazsihisz elnökével.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma látogatást tett a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában, amelynek teljes körű, műemléki rekonstrukciója a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított állami forrásból, mintegy 3,2 milliárd forintból valósul meg, közölte a mazsihisz.hu. A hitközség honlapja szerint a beruházás befejezése valamikor idénre várható.

A minisztert Heisler András a Mazsihisz elnöke fogadta, majd Kiss Henriett, a ház igazgatónője és Deutsch Péter rabbi kalauzolta körbe az épületben. Ezt követően Szijjártó Péter zártkörű megbeszélést folytatott Heisler Andrással, amelyen Ligeti András, a Zsidó Világkongresszus (WJC) Európai Ügyekért Felelős Koordinátora, valamint Büchler András, Mazsihisz vezetőségi tagja, a nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó elnöki tanácsadó is részt vett.

A Mazsihisz elnöke köszönetét fejezte ki a magyar-izraeli kapcsolatok példás alakulása miatt, majd rövid áttekintést adott a magyarországi zsidó közösség helyzetéről és a közeljövő terveiről. Ennek kapcsán a Mazsihisz elnöke kiemelte mindazon területeket, ahol a közös sikerek szem előtt tartásával fejleszteni lehetne a magyar kormány és a Mazsihisz kapcsolatait. A tárgyaláson a nemzetközi zsidó szervezetekkel folytatott konstruktív párbeszédről is szó esett.

A Rumbach Sebestyén utcai zsinagógáról korábban írtuk:

A zsidó és nem-zsidó együttélés kerül a megújuló Rumbach zsinagóga fókuszába – Kibic Magazin

A felújítási munkálatok kellős közepén jártunk a Rumbach utcai zsinagógában, ahol Kiss Henriett avatott be minket az itt létrejövő Együttélés Háza részleteibe. A Mazsihisz alelnökét nemrég nevezték ki a projekt koordinációs vezetőjének. A Rumbach utcai zsinagóga homlokzatáról már lekerültek az állványok, és láthatóvá vált, miként újult meg kívülről az épület.

Egyszer szép lesz? – Talán most eldőlhet a Rumbach utcai zsinagóga sorsa – Kibic Magazin

A Rumbach utcai zsinagógából majdnem irodaház és rendezvényterem lett, később viszont a Zsidó Múzeum részeként újították volna fel. Most a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Együttélés Háza néven tervezi a hányattatott sorsú zsinagóga újrahasznosítását. Tervek már vannak, ígéretek a projekt finanszírozására szintén, a nagy kérdés pedig, hogy az épület turisztikai, közösségi, kiállító vagy éppen szakrális funkcióján legyen a hangsúly.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp