Abortuszellenes alkotmánybírónőt jelölt Trump a feminista Ginsburg helyére

A jelölés során jelen voltak az alkotmánybíró-jelölt családtagjai is, köztük hét gyermeke. A végleges döntést az USA szenátusa hozza majd meg.

Donald Trump amerikai elnök a konzervatív Amy Coney Barrett szövetségi fellebbviteli bírót jelölte alkotmánybírónak szombaton.

A 48 éves jelölt az indianai Notre Dame Egyetemen folytatott jogi tanulmányokat, majd a híres Antonin Scalia főbíró tanítványa lett. Konzervatív nézeteket vall a fegyvertartás és az egészségügy-biztosítás egyes kérdéseiben, és többször kijelentette, hogy szerinte „az élet a fogantatásnál kezdődik”.

Megválasztását evangéliumi keresztény és abortuszellenes szervezetek is szorgalmazták.

Amy Coney Barrett

LGBT csoportok részéről viszont többször kritika érte — például azért, mert tagja annak a People of Praise nevű katolikus mozgalomnak is, amelynek aktivistái azt a nézetet képviselik, miszerint kizárólag házas és heteroszexuális párok között van helye a szexualitásnak.

A jelölt tiszteletét fejezte ki a múlt héten elhunyt Ruth Bader Ginsburg alkotmánybíró iránt, akinek a helyére jelölték őt. Leszögezte: változatlanul azt vallja, hogy egy bírónak csakis az írott törvény szerint szabad döntéseket hoznia. „Egy bíró nem a politika alakítója, és távolságot kell tartania a politikától” — hangsúlyozta.

Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje még a Fehér Ház ünnepsége alatt nyilatkozatot adott ki, amelyben arra szólította fel a szenátust, hogy az elnökválasztás előtt ne szavazza meg Coney Barrett jelöltségét.

Amerikai lapértesülések szerint a bírójelölt meghallgatása október 12-én kezdődik a szenátusban.

Megválasztása esetén Coney Barrett az ötödik bírónő lehet a Legfelsőbb Bíróság történetében.

Kapcsolódó írásunk:

Elhunyt a női jogok élharcosa, aki a Legfelsőbb Bíróság ikonikus tagja lett – Kibic Magazin

Ruth Bader Ginsburg nevét itthon kevesen ismerik, holott munkássága nélkül az esélyegyenlőségi jog ma másképp festene. Elérte például, hogy a házasságon belüli erőszak büntetendő lett, de azt is, hogy a gyerekeket egyedül nevelő férfiak is megkapják a gyerek utáni juttatásokat.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp