Jom kipur: a böjtölés tudománya

A jom kipuri böjt különlegessége, hogy nem csak az étel, de az ital fogyasztása is tilos. Az emberi test remekül elvan anélkül, hogy egy napon keresztül ne egyen, a folyadékbevitel hiánya azonban már egy egészen más történet.

Ma este kezdetét veszi a jom kipur, az engesztelés napja, amikor a világ zsidósága megbánja bűneit az Örökkévaló előtt. A hagyomány szerint a bűnbánat elengedhetetlen része a 25 órás böjt, amely során sem ételt, sem pedig italt nem vehetünk magunkhoz. Bár ezt az időszakot soknak érezzük, mégiscsak a hosszúnapról van szó, egy egészséges ember teste számára meg sem kottyan az egynapos ételmegvonás.

Jom kipur estéjén (Jakub Weinles festménye)

Az emberi test 25 óránál jóval hosszabb időtartamú éhezésre van berendezkedve, ha nem így lenne már régen kihaltunk volna. Éppen elég energiatartalékot raktározunk ugyanis glikogén, poliszacharid vagy hosszabb cukorláncok formájában a májban és az izmokban. Amikor hosszabb ideig nem eszünk, a testünk ezeket a tartalékokat kezdi el felhasználni, így aztán a jom kipuri böjtöt minden különösebb fiziológiai zavar nélkül letudhatjuk.

A böjt során, az utolsó étkezéstől számított 12 óra elteltével kezd a testünk kifogyni a táplálékból cukor formájában felvett energiatartalékból, és kezd átállni a cukor alapú energiatermelésből a zsír alapú energiatermelésbe. A szövetek nagy része képes energiát nyerni a zsírsavak lebontásával, kivéve az agyunk, amelynek mindenképpen glükózra van szüksége a működéshez.

Ezért első lépésben a testünk az izmok fehérjéit kezdi el lebontani, és ezekből a véráramba juttatja a glükóz „felépítéséhez” szükséges elemeket. Mivel azonban ez hosszútávon roncsolhatja az izmokat, így az agy „átkapcsol” az úgynevezett ketózisra, amely során a májban lebontott zsírsavak melléktermékeiből kezdi el táplálni az agyat.

Míg az élelemhiányra a test remekük reagál, addig a víz hiánya már gondokat okozhat akár az egynapos böjt ideje alatt is. Mivel nem vagyunk tevék, nem tudunk hosszú ideig folyadékfelvétel nélkül létezni, és még a kilégzéssel is folyamatosan vizet vesztünk. Ezért aki nem iszik eleget a jom kipuri böjt megkezdése előtt, az a kiszáradást kockáztatja, amelynek első jelei fejfájás formájában jelentkezhetnek.

Amikor viszont a test a kiszáradás veszélyét érzékeli, elkezdi lelassítani az anyagcserét, ezért van az, hogy a jom kipuri böjt során nem igazán lehet egy kis felesleges testsúlytól megszabadulni. A másik reakció, hogy a testhőmérsékletünk lecsökken. Az időszakos böjt pozitív hatása lehet, hogy aktiválódhat az autofágia, egy olyan folyamat, amely segíti a sejtek regenerálódását.

(Haaretz, Jpost, Weizmann Institute)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp