Idén 85%-kal csökkent az arab országokból érkező támogatás a palesztinok számára

A koronavírus járvány alatt a palesztinok pénzügyi helyzete nagy mértékben romlott, de a csökkenés azzal is összefügg, hogy normalizálódik a viszony Izrael és az Öböl-menti országok között.

A palesztin vezetőknek azzal kellett szembesülniük az elmúlt időszakban, hogy anyagilag is rosszul érinti őket Izrael és az Öböl-menti országok között létrejövő megállapodás.

A jpost.com a The New Arab nevű híroldal és a palesztin pénzügyminisztérium adataira hivatkozva azt írja, hogy Ramallah semmilyen támogatást nem kapott az arab országoktól március óta, és a külföldi segélyek is 50%-al visszaestek.

A Palesztin Hatóság teljes bevétele eddig 70%-kal csökkent 2020-ban.

A palesztin kormány külföldről érkező támogatásai a felére, a 2019-es 500 millió dollárral szemben 255 millió dollárra csökkentek idén, és az arab országokból érkező segélyek 85%-kal – 267 millióról 38 millió dollárra – estek vissza.

A palesztin külügyminiszter, Riyad Al-Maliki egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a hirtelen visszaesés annak köszönhető, hogy a legtöbb arab ország nem tartotta magát az Arab-csúcs azon megállapodásához, hogy 100 millió dolláros biztonsági hálót nyújtanak Palesztinának az amerikai és az izraeli szankciók kilátásba helyezése miatt.

A nehéz pénzügyi helyzet hátterében részben a koronavírus járvány áll, másrészt viszont Izrael és az Öböl-menti országok kapcsolatának normalizálódására vezethető vissza, amelyet az amerikaiak erősen támogattak.

A New Arab szerint Donald Trump amerikai elnök azt mondta Benjamin Netanjahunak, hogy arra kérte a gazdag arab országokat, hogy ne fizessenek a palesztinoknak.

„Nem tudjuk, hogy a koronavírus járvány vagy Donald Trump áll a háttérben”, mondta Al-Maliki külügyminiszter. „De az eredmény ugyanaz.”

Mahmud Abbasz

A pénzügyi válság arra kényszerítette a Palesztin Hatóságot, hogy újabb bevételi források után nézzen. Tavaly júniusban EU-s képviselők alapos kivizsgálást követeltek annak érdekében, hogy kiderüljön az európai adófizetők pénze hogyan vándorol palesztin terroristákhoz, és kérték, hogy minden jogi kiskaput zárjanak be ennek elkerülése érdekében.

Al-Aqsa Mártírok Brigádja

Évente több százmillió euró adomány érkezik az EU-ból Palesztinába. Negyedévente nagyjából 50 millió euró jut a Palesztin Hatóságtól a Palesztin Felszabadítási Szervezethez, amely cserébe a támogatásért olyan szervezetek finanszíroz, mint az izraeli öngyilkos merényleteket végrehajtó Al-Aqsa Mártírok Brigádja.

„Semmilyen EU-s forrásból nem finanszírozzák a terrorizmust. Ez nem lenne elfogadható és ha megtörténne, akkor azt azonnal orvosolnánk”, mondta Várhelyi Olivér az EU növekedésért felelős biztosa.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp