Idén 85%-kal csökkent az arab országokból érkező támogatás a palesztinok számára

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A koronavírus járvány alatt a palesztinok pénzügyi helyzete nagy mértékben romlott, de a csökkenés azzal is összefügg, hogy normalizálódik a viszony Izrael és az Öböl-menti országok között.

A palesztin vezetőknek azzal kellett szembesülniük az elmúlt időszakban, hogy anyagilag is rosszul érinti őket Izrael és az Öböl-menti országok között létrejövő megállapodás.

A jpost.com a The New Arab nevű híroldal és a palesztin pénzügyminisztérium adataira hivatkozva azt írja, hogy Ramallah semmilyen támogatást nem kapott az arab országoktól március óta, és a külföldi segélyek is 50%-al visszaestek.

A Palesztin Hatóság teljes bevétele eddig 70%-kal csökkent 2020-ban.

A palesztin kormány külföldről érkező támogatásai a felére, a 2019-es 500 millió dollárral szemben 255 millió dollárra csökkentek idén, és az arab országokból érkező segélyek 85%-kal – 267 millióról 38 millió dollárra – estek vissza.

A palesztin külügyminiszter, Riyad Al-Maliki egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a hirtelen visszaesés annak köszönhető, hogy a legtöbb arab ország nem tartotta magát az Arab-csúcs azon megállapodásához, hogy 100 millió dolláros biztonsági hálót nyújtanak Palesztinának az amerikai és az izraeli szankciók kilátásba helyezése miatt.

A nehéz pénzügyi helyzet hátterében részben a koronavírus járvány áll, másrészt viszont Izrael és az Öböl-menti országok kapcsolatának normalizálódására vezethető vissza, amelyet az amerikaiak erősen támogattak.

A New Arab szerint Donald Trump amerikai elnök azt mondta Benjamin Netanjahunak, hogy arra kérte a gazdag arab országokat, hogy ne fizessenek a palesztinoknak.

„Nem tudjuk, hogy a koronavírus járvány vagy Donald Trump áll a háttérben”, mondta Al-Maliki külügyminiszter. „De az eredmény ugyanaz.”

Mahmud Abbasz

A pénzügyi válság arra kényszerítette a Palesztin Hatóságot, hogy újabb bevételi források után nézzen. Tavaly júniusban EU-s képviselők alapos kivizsgálást követeltek annak érdekében, hogy kiderüljön az európai adófizetők pénze hogyan vándorol palesztin terroristákhoz, és kérték, hogy minden jogi kiskaput zárjanak be ennek elkerülése érdekében.

Al-Aqsa Mártírok Brigádja

Évente több százmillió euró adomány érkezik az EU-ból Palesztinába. Negyedévente nagyjából 50 millió euró jut a Palesztin Hatóságtól a Palesztin Felszabadítási Szervezethez, amely cserébe a támogatásért olyan szervezetek finanszíroz, mint az izraeli öngyilkos merényleteket végrehajtó Al-Aqsa Mártírok Brigádja.

„Semmilyen EU-s forrásból nem finanszírozzák a terrorizmust. Ez nem lenne elfogadható és ha megtörténne, akkor azt azonnal orvosolnánk”, mondta Várhelyi Olivér az EU növekedésért felelős biztosa.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp