Emléktáblát kap a zsidókat mentő terézvárosi plébános

Hévey Gyula 1938 és 1944 között több ezer zsidó életét mentette meg azáltal, hogy megkeresztelte őket, majd keresztleveleket állított ki az üldözöttek számára.

A washingtoni Holokauszt Múzeum kutatásának eredményei alapján kezdeményezte a Raoul Wallenberg Egyesület, hogy emléktáblát helyezzenek el az embermentő Hévey Gyula terézvárosi plébános tiszteletére, számolt be a mazsihisz.hu.

Hévey Gyula

Az indoklás szerint a pápai kamarás és címzetes apát Hévey Gyula 1938 és 1944 között több ezer zsidó életét mentette meg azáltal, hogy káplánjaival együtt megkeresztelte őket, majd később keresztleveleket állított ki az üldözöttek számára.

Az embermentő cselekedet megörökítő emléktálát az Avilai Nagy Szent Teréz Plébánia (Budapest, Pethő Sándor utca 2.) falán fogják elhelyezni. A kezdeményezéshez a Keresztény-Zsidó Társaság is csatlakozott.

Az avatásra 2020. október 15-én, 17:00 órakor kerül sor. A rendezvényen egy túlélő is beszédet fog mondani. Az eseményen részt vesz Erdő Péter bíboros, Michael Blume pápai nuncius, illetve Frölich Róbert főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga vallási vezetője.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp