Churchill kedvenc kémje egy lengyel-zsidó nő volt

Christine Granville a brit Különleges Akciók Szervezetének első női különleges ügynöke volt. A feladatai közé tartozott a kémkedés, az ellenség katonai akcióinak megakadályozása és különböző felderítési munkák a nácik által elfoglalt Európában. A kémnő most posztumusz elismerést kapott.

Nagy-Britannia legjobb kémje egy lengyel-zsidó nő, Krystyna Skarbek volt, aki később Christine Granville néven dolgozott a briteknek.

Granville azért lett Churchill kedvenc kémje, mert elképesztően hősies munkát végzett ellenséges területen a háború alatt. A kémnő azonban hiába élte túl a háborút, 1952-ben egy orvlövész agyonlőtte. Most posztumusz elismerést kapott a háború alatti tevékenységéért, amelynek során többek között számos titkos ügynököt mentett ki a halál torkából.

Granville volt a brit Különleges Akciók Szervezetének első női különleges ügynöke. A feladatai közé tartozott a kémkedés, az ellenség katonai akcióinak megakadályozása és különböző felderítési munkák a nácik által elfoglalt Európában, írja a thejewishnews.timesofisrael.com.

1939-ben jelentkezett szolgálatra, amikor a németek lerohanták szülőhazáját, Lengyelországot, és ő lett egyben az ország leghosszabban szolgálatot teljesítő ügynöke is.

A kapcsolattartója „tűzről pattant lengyel hazafinak, kiváló síelőnek és nagy kalandornőnek” tartotta, aki számos helyen felbukkant szerte a kontinensen általában álnéven.

Az egyik bevetése során például sílécekkel lépte át a lengyel határt 30 fokos melegben, hogy átcsempésszen egy olyan mikrofilmet, amely a Szovjetúnió lerohanásával kapcsolatos náci terveket tartalmazta. Ezen kívül még egy francia ügynököt is kimentett a Gestapo karmai közül ezen az úton.

Érdemei közé tartozott még például az is, hogy az Alpok egyik stratégiai pontján állomásozó teljes német helyőrség átállását biztosította, és számos férfi kollégája életét mentette meg. Sokan úgy gondolják, hogy ő ihlette Ian Fleming első regényének hősét, Vesper Lynd-et, a Casino Royale című könyvben.

Az AJEX nevű háborús archívum egyik munkatársa, Martin Sugarman azt mondta róla: „Granville zsidó volt, az édesanyja a Goldfeder lengyel bankárcsalád tagja volt, aki egy elszegényedett lengyel arisztokratához ment feleségül. Granville büszke volt a zsidóságára.”

Anna Eavis, a mostani emléktáblát adományozó English Heritage kurátora pedig hozzátette: a lengyel-zsidó kémnő bátran és fantasztikusan szolgálta Nagy-Britanniát a háború idején.

„Bízunk benne, hogy ez az emléktábla hozzájárul ahhoz, hogy még több ember ismerje meg a nevét és az érdemeit.”

Az emléktáblát egy kis ünnepség keretében avatták fel a múlt héten London Kensington negyedében, ahol Granville élt a háború után. Ez a környék a központja a város lengyel közösségének.

btr
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp