Emmy-díjat nyert az Unortodox

“A haszid közösség működése valamilyen mértékben a szélesebb társadalom működését tükrözi, amely nyíltan vagy burkoltan, de elfogadja az egyenlőtlenséget”, nyilatkozta a történet alapjául szolgáló könyv írója, Deborah Feldman.
Az Unortodox című négyrészes Netflix sorozat egy szatmári haszid közösséget elhagyó nő sorsát mutatja be, és világsiker lett 2020 márciusi bemutása óta. A film Deborah Feldman saját történetét feldolgozó könyve alapján született.

„Azt szeretném, ha az emberek elgondolkoznának azon, milyen nehéz nőnek lenni még ma is”, nyiltakozta a történet elmesélésével kapcsolatban a szerző. „Jóllehet olyan jelenségeket is leírok a könyvben, amelyek másoknak szokatlanok, mégis, az alávetettség érzése valamennyi nő számára ismerős. A haszid közösség működése valamilyen mértékben a szélesebb társadalom működését tükrözi, amely nyíltan vagy burkoltan, de elfogadja ezt az egyenlőtlenséget. Hiszem, hogy a világ fejlődéséhez a nemi egyenlőtlenségek csökkentése szükséges, nemcsak a szélsőséges vallási közösségeken belül, hanem azokon kívül is.”

A sorozatot összesen nyolc kategóriában jelölték, de végül csak egy Emmy-díjat vihetett haza, amit a rendező Maria Schrader nyert meg – írja a Jerusalem Post.

A koronavírus járvány miatt idén online tartották az amerikai Televíziós Akadémia díjkiosztó ünnepségét. Az átadót egy üres színházteremben tartották, a sztárok pedig a saját otthonaikból jelentkeztek be.

Shira Haasz, az Unortodox főszereplőjét a „legjobb női főszereplő tv filmben vagy mini-sorozatban” díjra jelölték. Ám a rangos díjért Haasnak olyan tapasztalt sztárokkal kellett „megküzdenie”, mint Cate Blanchett, Regina King, Octavia Spencer vagy Kerry Washington. A díjat végül Regina King kapta meg a Watchman című sorozatért.

A családom bosszút fog állni azért, mert megtörtem a hallgatás kötelezettségét – Kibic Magazin

Haszidként nőtt fel, ma már világi életet él Berlinben, és megírta a szatmári zsidó közösségről az emlékeit. Már magyarul is olvasható Deborah Feldman Unorthodox című könyve, amelyből a Netflix készített nemrég nagy sikerű sorozatot Shira Haas főszereplésével. Interjú a szerzővel a Libritől. – Mit gondol, van esély a Szatmár-közösség megreformálására?

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp