Elhunyt a női jogok élharcosa, aki a Legfelsőbb Bíróság ikonikus tagja lett

Ruth Bader Ginsburg nevét itthon kevesen ismerik, holott munkássága nélkül az esélyegyenlőségi jog ma másképp festene. Elérte például, hogy a házasságon belüli erőszak büntetendő lett, de azt is, hogy a gyerekeket egyedül nevelő férfiak is megkapják a gyerek utáni juttatásokat.

Ruth Bader Ginsburg a második nő volt, akit az amerikai Legfelsőbb Bíróság tagjai közé választottak, de valószínűleg ő az első olyan bíró, aki popkulturális ikonná vált az USA-ban.

 Ginsburgot 1980-ban választották meg a Szövetségi Bíróság tagjának, de előtte már számos nemi diszkriminációval foglalkozó ügyet nyert meg a Legfelsőbb Bíróságon ügyvédként. Ginsburgot is több esetben diszkriminálták a neme miatt, többek között, amikor 1963-ban a Rutgers Egyetemen azzal az indoklással kapott kevesebb fizetést, mint férfi társai, mert jól kereső férje volt. Korábban a Harvardon tanult, ahol rajta kívül 8 nő ült még a több száz fős teremben, és a dékán megkérdezte a női hallgatóktól, mivel érdemelték ki azt a helyet, ahol egy férfinak kellene ülnie.

Alább A Tengerentúlról jelentem című Facebook oldal bejegyzését tesszük közzé:

Az Empire State Building és New York City több épülete szombaton kékbe öltözött a pénteken elhunyt ikonikus szövetségi alkotmánybírósági tag, Ruth Bader Ginsburg tiszteletére, aki a nemek közötti egyenlőség világhírű élharcosa volt. Ruth Bader Ginsburg szülővárosa, Brooklyn hamarosan szobrot állít emlékére.

Ruth Bader Ginsburg élete szorosan kapcsolódik New York City-hez, így rákerestem a nevére a magyar oldalakon. A magyar Wiki a születésén, halálán és foglalkozásán kívül sajnos semmi mást nem tartalmaz, így itt összeállítottam egy nagyon vázlatos összefoglalót ennek a kivételes személynek az életéről és érdemeiről.

Ginsburg Bíró munkássága nélkül az esélyegyenlőségi jog ma másképp festene. Ruth Bader Ginsburg történelmet írt, nem is egyszer.

Az 50-es évek Amerikájában nőknek egyetemi diplomát szerezni kuriózumnak számított, a jogi doktorátus pedig még ennél is ritkább volt. Ruth csoportjából 1954-ben elsőként szerezte meg a doktori címet a Columbián. Annak ellenére, hogy kivételesen jó szakember volt, az esélyegyenlőtlenség személyesen érintette őt is. Zsidó, nő és anya volt. 1963-ban ezen tények közül egy is elegendő volt az elutasításra. Amikor a Rutgers Law School felvette, közölték vele, hogy a bére azért alacsonyabb az ugyanabban a pozícióban dolgozó férfi kollégáinál, mert neki van egy jó állásban dolgozó férje és amúgy is inkább otthon lenne a helye. Ruth ettől csak még nagyobb vehemenciával vetette bele magát a női egyenlőségi jogokért való küzdelembe.

1972-ben ő lett a Columbia Egyetem első női kinevezett egyetemi jogi professzora. Ugyanebben az évben az American Civil Liberties Union (Amerikai Polgári Jogok Szövetsége) keretein belül megalapította a Women’s Rights Project-et (Női Jogok Projektje) és a nemi diszkriminációs ügyek szaktekintélye lett.

Hat ügyet vitt a legfelsőbb bíróság elé és ebből ötöt meg is nyert. 1980-ban Jimmy Carter kinevezte a Fellebbviteli Bíróság élére Washington DC-ben, 1993-ben pedig Bill Clinton felvette a Legfelsőbb Bíróság tagjai közé. Ő lett a második női bíró és az első zsidó női bíró a Legfelsőbb Bíróságon. Az USA történelmében eddig csak négy női legfelsőbb bíró volt.

Ginsburg az azonos neműek házasságának jogaiért is harcolt és 2013-ban ő volt az első bíró, aki összeesketett egy párt.

Ginsburg az első bíró, aki egyben pop ikonná is vált. Szemüvege, kontya, kedvelt zsabói Halloween kosztümökön, meme-ek tucatjain szerepel. A Notorius RBG blogot szintén a pop ikon Ruth-nak szentelték.

Ruth Ginsburg munkásságának legfontosabb érdemei közül néhány:

 • elérte, hogy a nőknek nem lehet felmondani, ha teherbe esnek
 • nők a férj hozzájárulása nélkül is vehetnek fel kölcsönt
 • a házasságon belüli erőszak is büntetendő
 • bevezette a katonai házastársi juttatás és a társadalombiztosítás egyenlőségét a házastárs halála után, nemtől függetlenül
 • lehetővé tette, hogy a nők könnyebben lehessenek az esküdtszék tagjai
 • elérte, hogy a gyerekeket egyedül nevelő férfiak (özvegyek, egyedülálló apák) is megkapják a gyerek utáni juttatásokat, ne csak a nők

Ruth Bader Ginsburg módszeres és szilárd munkássága sosem volt radikális, mégis forradalmi eredményeket ért el. Ruth 87 évesen hunyt el, áttétes hasnyálmirigy rákban.

Javaslom, hogy nézzétek meg a róla készült filmet On the Basis of Sex (Az egyenjogú nem) címmel és az RBG című dokumentumfilmet.

: https://notoriousrbg.tumblr.com/

A női jogok harcosa, aki végül a Legfelsőbb Bíróság tagja lett – Kibic Magazin

Ruth Bader Ginsburg a második nő volt, akit az amerikai Legfelsőbb Bíróság tagjai közé választottak, de valószínűleg ő az első olyan bíró, aki popkulturális ikonná vált az USA-ban. Az RGB című dokumentumfilm, amelyet a ma kezdődő Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál is a műsorára tűz, a 85 éves bírónő életútját mutatja be.

 • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

  Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

  Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp