Visszakapta jogtalanul elvett egyházi státuszát a Bét Orim

Újra egyházként kezdheti az 5781. esztendőt a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség, mivel a Fővárosi Törvényszék múlt pénteki végzése szerint a visszamenőleges hatállyal, 2019. április 15-vel visszakapta egyházi státuszát.

A hírt a Facebook oldalukon tették közzé, és mint írják „az egyházi státuszunk nem teljesen egyenértékű azzal, amitől 2011-ben önkényesen megfosztottak bennünket, így is bíztató fejlődési lehetőségek nyílnak meg ezáltal számunkra újra”.

https://www.facebook.com/photo?fbid=10213920123756610&set=a.1412359688398

A másik reform zsidó szervezet, a Szim Salom még májusban visszakapta egyházi státuszát

Árvai Péter, a Szim Salom vezetőségi tagja akkor azt nyilatkozta a Kibic Magazinnak, hogy egyelőre nem tudják, milyen változást hoz az egyházi státusz visszaállítása a szervezet életében. „A bírósági döntés előrelépés ahhoz képest, hogy kulturális egyesületként kellett éveken át működnünk, ugyanakkor visszalépés a korábbi egyházi státuszunkhoz képest.” Árvai Péter szerint a mostani egyháziügyi törvényben három csoportba sorolják az egyházakat, és a Szim Salom egy olyan kategóriába tartozik, amely egyelőre nincs megtöltve semmilyen értelmezhető tartalommal.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp