Szolidaritási akció a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel

Számos állampolgár, köztük a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség tagjai spontán adakoztak Iványi Gábor egyházának, miután kiderült, hogy tartozás miatt a Nemzeti Közművek elzárta a gázt az egyik iskolájuknál. Iványiék továbbra is várják az adományokat, hogy tovább segíthessék a rászorulókat.

Nemrég kiderült, hogy Iványiéknak több tízmillió forintos közüzemi tartozása van, ezért a Nemzeti Közművek kikapcsolta a gázt a MÁV-telepi iskolájuknál és ugyanezt akarta tenni a Dankó utcai intézményükben is, ahol az egyház központja, a főiskola, valamint az egyesület hajléktalanokat ellátó intézményei – közöttük kórház, óvoda – találhatók.

A két zsidó reform szervezethez – Bét Orim és a Szim Salom – hasonlóan az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget is jogtalanul fosztotta meg az egyházi státuszától a magyar törvényhozás 2011-ben.

Iványi Gábor elismerte, hogy valóban jelentős tartozásokat halmoztak fel, de – hangsúlyozta – ez kizárólag annak a következménye, hogy vallási közösségét az állam jogsértően megfosztotta egyházi rangjától és az ezzel járó forrásoktól.

„Milliárdokkal tartozik nekünk az állam. Sokkal több pénzzel, mint amennyivel mi neki” – jelentette ki Iványi Gábor.

A felekezetek korábban az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak jogorvoslatért. A bíróság kimondta, hogy jogtalan fosztották meg őket egyházi státusuktól, és a magyar kormányt kártérítést megfizetésére kötelezte, melynek mértékéről a kormánynak meg kell egyeznie a panaszosokkal. Ez a kártérítés a mai napig nem lett kifizetve.

Iványi Gábor nemrég közleményt is kiadott, amelyben ezt írta: „Legutóbb a vírusveszélyre hivatkozva, arcpirító módon csökkentették tovább a legszegényebb gyerekek javára működtetett iskoláink kiegészítő támogatását, most pedig elzárják a gázcsapot, esetleg kikapcsolják az áramot vagy a vizet, hogy térdre kényszerítsenek minket”.

Iványi Gáborék riadóláncot szerveztek arra az esetre, ha a közművek emberei valóban megjelennek a Dankó utcában.

Összefogtak az állampolgárok a megsegítésükért

Iványiékhoz rengeteg támogató felajánlás érkezett, mióta hírt adtak a közművek kikapcsolásáról. Többek között a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség tagjai kezdtek el spontán átutalni több tízezer forintnyi felajánlást a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek.

„Gyakorlatilag összesíteni sem tudják a kollégák, de nagyjából 10 millió forintnál járnak a támogatások! Nem találunk szavakat, néha már magunk sem hisszük el ezt a hatalmas odaadást és szeretetet, amit tőletek kapunk. Nincsenek rá szavaink, mennyire hálásak vagyunk, KÖSZÖNJÜK!”, nyiltakozták Facebook oldalukon.

Iványiék továbbra is várják a támogatásokat a közel 30 millió forintos köztartozás kiegyenlítéséhez annak érdekében, hogy tovább tudják segíteni a rászorulókat.
Számlaszám:

Oltalom Karitatív Egyesület

K&H Bank Zrt.

10400140-00026699-00000006

A közlemény rovatba kérjük, írjátok be: “közmű”

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp