Direkt36: A kormány megakadályozta, hogy a Mazsihisz elnöke négyszemközt beszélhessen Angela Merkellel

Angela Merkel német kancellár 2015-ös látogatása idején Heisler András szerette volna megosztani vele aggodalmait úgy, hogy senki más ne hallja. A magyar kormány azonban mindent bevetett annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg.

Amikor Angela Merkel 2015 februárjában Budapestre látogatott az utolsó programja a Dohány utcai zsinagógába vezetett, ahová a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) meghívására érkezett. A Direkt36 Orbán Viktor és Németország kapcsolatát elemző írásában ennek a látogatásnak egy eddig kevésbé ismert részletét tárta fel.

Heisler András és Angela Merkel a Dohány utcai zsiangóga udvarán 2015-ben (Fotó: Mazsihisz/Facebook)

A Mazsihisznél azt tervezték, hogy a német kancellár látogatása során Heisler András beszélni tud majd nyugodt körülmények között Merkellel, és megoszthatja vele az Orbán-kormánnyal kapcsolatos félelmeit. „Még a Soros-kampány, a civil szervezetek vegzálása és a CEU elüldözése előtt voltunk, mi viszont már akkor a saját bőrünkön éreztük, hogy készülődik valami és az a zsidó közösségre negatívan hathat” – mondta egy, a Mazsihisz belső ügyeit ismerő forrás a lapnak.

A magyar kormány azonban kritikus szervezetként tartotta számon a Mazsihiszt, mert gyakran szóvá tették a kormánypárti holdudvar antiszemita megnyilvánulásait, ráadásul a kormány emlékezetpolitikai gyakorlata miatt bojkottálták egy évvel azelőtt a holokauszt emlékév kormányzati programjait. A kormány tehát tisztában volt azzal, hogy nem jó ötlet Heislert és Merkelt egyedül hagyni, ezért először azt találták ki, hogy Orbán Viktor is elkísérje a kancellárt a Dohány utcába.

Annak idején a Népszava írta meg, hogy a németek – részben a Szabadság téri megszállási emlékmű miatt – nem mentek abba bele, hogy Orbán is részt vegyen Merkel Dohány utcai programján. A magyar kormány ezt elfogadta, de cserébe azt kérte, hogy ne csak a Mazsihisz legyen ott a találkozón, hanem az összes zsidó vallási szervezet képviselje magát. Heisler így nem beszélhetett nyugodtan a német kancellárral.

A Direkt36 információi szerint a Mazsihisznél ezért azt találtak ki, hogy a megbeszélést követően, a teremtől az autóig vezető, nagyjából három perces úton osztja meg a Mazsihisz elnöke az aggodalmait Merkellel. Amikor azonban kinyílt az ajtó, és elindultak volna a folyósón, mindenki meglepetésére ott állt Magyar Levente, a külügyminisztérium akkori helyettes államtitkára, aki közölte, hogy az autójához kíséri a német kancellárt.

Magyar Levente meglepetésszerű felbukkanása (Fotó: Mazsihisz/Facebook)

„Sokkoló volt. Ez olyan, mintha egy rabbi osonna be egy kormányzati épületbe és lopná el Orbán Viktor vendégét”

– mondta a már idézett forrás a lapnak. A Mazsihisznél pedig meg voltak győződve arról, hogy a tervül valahogy eljutott a kormányhoz, amely így sikeresen megakadályozta, hogy Heisler esetleg olyat mondjon Merkelnek, amit Orbánék semmiképpen nem szerettek volna.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp