Direkt36: A kormány megakadályozta, hogy a Mazsihisz elnöke négyszemközt beszélhessen Angela Merkellel

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Angela Merkel német kancellár 2015-ös látogatása idején Heisler András szerette volna megosztani vele aggodalmait úgy, hogy senki más ne hallja. A magyar kormány azonban mindent bevetett annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg.

Amikor Angela Merkel 2015 februárjában Budapestre látogatott az utolsó programja a Dohány utcai zsinagógába vezetett, ahová a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) meghívására érkezett. A Direkt36 Orbán Viktor és Németország kapcsolatát elemző írásában ennek a látogatásnak egy eddig kevésbé ismert részletét tárta fel.

Heisler András és Angela Merkel a Dohány utcai zsiangóga udvarán 2015-ben (Fotó: Mazsihisz/Facebook)

A Mazsihisznél azt tervezték, hogy a német kancellár látogatása során Heisler András beszélni tud majd nyugodt körülmények között Merkellel, és megoszthatja vele az Orbán-kormánnyal kapcsolatos félelmeit. „Még a Soros-kampány, a civil szervezetek vegzálása és a CEU elüldözése előtt voltunk, mi viszont már akkor a saját bőrünkön éreztük, hogy készülődik valami és az a zsidó közösségre negatívan hathat” – mondta egy, a Mazsihisz belső ügyeit ismerő forrás a lapnak.

A magyar kormány azonban kritikus szervezetként tartotta számon a Mazsihiszt, mert gyakran szóvá tették a kormánypárti holdudvar antiszemita megnyilvánulásait, ráadásul a kormány emlékezetpolitikai gyakorlata miatt bojkottálták egy évvel azelőtt a holokauszt emlékév kormányzati programjait. A kormány tehát tisztában volt azzal, hogy nem jó ötlet Heislert és Merkelt egyedül hagyni, ezért először azt találták ki, hogy Orbán Viktor is elkísérje a kancellárt a Dohány utcába.

Annak idején a Népszava írta meg, hogy a németek – részben a Szabadság téri megszállási emlékmű miatt – nem mentek abba bele, hogy Orbán is részt vegyen Merkel Dohány utcai programján. A magyar kormány ezt elfogadta, de cserébe azt kérte, hogy ne csak a Mazsihisz legyen ott a találkozón, hanem az összes zsidó vallási szervezet képviselje magát. Heisler így nem beszélhetett nyugodtan a német kancellárral.

A Direkt36 információi szerint a Mazsihisznél ezért azt találtak ki, hogy a megbeszélést követően, a teremtől az autóig vezető, nagyjából három perces úton osztja meg a Mazsihisz elnöke az aggodalmait Merkellel. Amikor azonban kinyílt az ajtó, és elindultak volna a folyósón, mindenki meglepetésére ott állt Magyar Levente, a külügyminisztérium akkori helyettes államtitkára, aki közölte, hogy az autójához kíséri a német kancellárt.

Magyar Levente meglepetésszerű felbukkanása (Fotó: Mazsihisz/Facebook)

„Sokkoló volt. Ez olyan, mintha egy rabbi osonna be egy kormányzati épületbe és lopná el Orbán Viktor vendégét”

– mondta a már idézett forrás a lapnak. A Mazsihisznél pedig meg voltak győződve arról, hogy a tervül valahogy eljutott a kormányhoz, amely így sikeresen megakadályozta, hogy Heisler esetleg olyat mondjon Merkelnek, amit Orbánék semmiképpen nem szerettek volna.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp