Antiszemita nézetektől sem távol álló intézetek szeretnének együttműködni a Páva utcai Holokauszt Emlékközponttal

Stratégiai partnerséget kötne a Holokauszt Emlékközponttal a VERITAS, a Raffay Ernőt alkalmazó Magyarságkutató Intézet, illetve a Retörki. A Páva utcában nem lelkesednek túlságosan az együttműködés ötletéért.

Nagy felháborodást váltott ki 2014-ben, amikor Haraszti György, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont közalapítványának akkori elnöke együttműködési megállapodást kötött a VERITAS Történetkutató Intézettel. A VERITAS főigazgatója, Szakály Sándor korábban ugyanis „idegenrendészeti eljárásnak” nevezte a mintegy 20 ezer Magyarországra menekült zsidó 1941-es Kamenyec-Podolszkba történt deportálását.

A Páva utcai Holokauszt Emlékközpont (Fotó: HDKE)

A Népszava most arról ír, hogy ez a megállapodás, noha nem történt eddig semmi érdemleges a két intézmény között, a mai napig érvényben van. Sőt most a VERITAS a Magyarságkutató Intézet és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki) egy közös együttműködési megállapodást kötne a Holokauszt Emlékközponttal.

A lap arra nem tudott választ kapni, hogy ki kezdeményezte az együttműködést, Grósz Andor, az emlékközpontot fenntartó közalapítvány kuratóriumi elnöke csak annyit közölt, hogy nem ők voltak a kezdeményező fél. A Népszava úgy értesült, hogy a Páva utcában „csekély lelkesedést váltott ki az együttműködés terve”.

Az együttműködni kívánó intézetektől ugyanis nem állnak távol a az antiszemitizmust mentegető vagy éppen hirdető nézetek. A Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadója például a nemrég állami kitüntetésben részesült Raffay Ernő, akinek munkásságában a zsidózás is központi szerepet játszik. Domonkos László, a Retörki külsős munkatársa pedig Héjjas Ivánról írt méltató könyvet.

A Holokauszt Emlékközpont alapítványának kuratóriuma hivatott eldönteni, hogy hogy aláírják-e az együttműködő megállapodást. Grósz Andor a Népszavának ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, egyelőre még nem tudni, hogy a kuratórium mikor veszi napirendre az ügyet.a

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp