Elárverezik A zongorista című Oscar-díjas film „hősének” tárgyait

A Roman Polanski Oscar-díjas filmjéből is ismert holokauszttúlélő, lengyelországi zsidó zongoraművész, Wladyslaw Szpilman személyes tárgyait, köztük Steinway & Sons márkájú zongoráját árverésre bocsátják.

Az ötven elárverezendő tárgyat egy varsói aukciósház székhelyén keddig lehet megtekinteni. A tárgyak többsége eddig a Szpilman család tulajdona volt. A második világháború előtti Steinway-zongorán Szpilman 2000-ben Varsóban bekövetkezett haláláig játszott.

A művész fia, Andrzej Szpilman szerint eljött az ideje, hogy a hangszert más művész használja. “Talán az édesapám tehetségének egy részét is átadjuk a zongora révén” – nyilatkozta a TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak.

Az árverés tételei között egy pianínó is található, továbbá kották és barátok ajánlásaival ellátott fényképek. Egyes emléktárgyak – köztük a Polanski-filmben is kellékként használt zsebóra és írótoll – emlékeztetnek a Szpilmannak a háború alatt menedéket nyújtó lengyel családra, a bujdosás idejére.

Az árverést kedden a koronavírus-járvány miatt interneten és telefonon bonyolítják le.

Bid Now: Władysław Szpilman. Virtuoso cabinet. – September 22, 2020 7:00 PM CET – Desa Unicum SA

Upcoming auction: Władysław Szpilman. Virtuoso cabinet.. September 22, 2020 7:00 PM CET via Desa Unicum SA

Szpilman a második világháború előtt népszerű dalszerző volt Lengyelországban. 1939 szeptemberében, a német megszállás előtt utoljára játszott a Lengyel Rádióban, és ugyancsak ő volt az első, aki a rádióban a háború után fellépett.

A művész túlélte a nácik által létesített varsói gettó megpróbáltatásait, barátai menekítették ki onnan. Csaknem két éven át különböző lakásokban bujkált. Háborús tapasztalatairól könyvet írt, ebből készült Polanskinak A zongorista című, 2003-ban három Oscar-díjjal jutalmazott filmje.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp