Átadása óta először nem nyit ki a Jeruzsálemi Nagy Zsinagóga

A függönyöket elhúzták a tóratekercsek előtt, és a lámpákat leoltották – mindezt a koronavírus-járvány miatt. Pedig minden évben több ezer zsidó érkezik ide a világ minden pontjáról.

1958-as átadása óta először nem nyit ki a Jeruzsálemi Nagy Zsinagóga az újévi ünnepekre

Benjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök péntektől 3 hetes kijárási korlátozást rendelt el, amibe beleesik a Ros Hásánát követő, úgynevezett tíz bűnbánó nap is. A családokat arra kérték, hogy töltsék otthon az ünnepeket és ott fogyasszák el a hagyományos mézes almát, bízva az édes új esztendőben. Zárt térben csak tízen, míg a szabadban maximum húszan gyűlhetnek össze. Az éttermeket bezárták, de a kegyhelyek és mikvék nyitva lehetnek, a Siratófalnál pedig elválasztó kordonokat helyeztek ki, írja az euronews.hu.

Izraelben az utóbbi hetekben ugrásszerűen megnőtt a koronavírussal fertőzöttek száma. Szerdán több mint 5000 új esetet regisztráltak, így a megbetegedések száma elérte a 170 ezret.

A Jeruzsálemi Nagy Zsinagóga is zárva lesz. Erről a zsinagóga elnöke, Zalli Jaffe azt nyilatkozta: ,,az ok nagyon egyszerű. A zsidó vallásban a legfontosabb a hívők biztonsága, és az csak így őrizhető meg”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp