Lemondott az USA budapesti nagykövete

David B. Cornstein New York-i milliárdos üzletember – akinek nagyanyja magyar születésű -, Budapesten fő feladatának a Fehér Ház és Orbán Viktor kormányfő közötti jó kapcsolat kialakítását tartotta. Ez a miniszterelnök tavaly májusi fehér házi látogatásakor csúcsosodott ki.

Cornstein a döntését már Trumppal is közölte, így november 1-től távozik posztjáról

„Megtiszteltetés és kiváltság volt szolgálni az országot, melyet szeretek egy olyan országban, amelyet őszintén megkedveltem, de kétoldalú kapcsolataink túlmutatnak egyetlen emberen”, írta Facebook posztjában.

Távozásának okairól többféle magyarázat látott már napvilágot a sajtóban. A Népszava információi nyomán még tavasszal arról írtak a lapok, hogy Cornstein segíteni akarja Donald Trump választási kampányát, ezért távozna Budapestről, és hogy David Cornstein izraeli nagykövetségre pályázik. Később ezt a nagykövetség cáfolta.

Az index.hu viszont úgy tudja, hogy a koronavírus-járvány miatt döntött a lemondás mellett a diplomata, aki szeretne inkább az Egyesült Államokban tartózkodni, mert ott vannak az orvosai.

Cornstein 2018 nyarán foglalta el hivatalát. Budapesten fő feladatának a Fehér Ház és Orbán Viktor kormányfő közötti jó kapcsolat kialakítását tartotta, Ez a miniszterelnök tavaly májusi fehér házi látogatásakor csúcsosodott ki.

Orbán Viktor és Donald Trump

Cornsteint baráti viszony fűzi Donald Trumphoz, aki a nagykövet érkezése előtt személyesen hívta fel Orbán Viktort telefonon, hogy közölje, a nagykövet nagyszerű ember, és az érkezése lehetőséget biztosít a kétoldalú kapcsolatok további javítására, ami így is lett.

Az amerikai nagykövet többször adott interjút magyar lapoknak, ahol általában igyekezett megértően viszonyulni a magyar kormány tevékenységéhez. A zsidó közösséggel kapcsolatban hangsúlyozta, szerinte az itt élő zsidók boldogok és elégedettek. Összevetve az amerikai incidensek számával, szinte soha nem történnek erőszakos cselekmények zsidók ellen Magyarországon.

Hangsúlyozta: a magyar miniszterelnökhöz és a belügyminiszterhez fűződő személyes kapcsolata alapján elmondhatja, hogy a két politikus határozottan ellenez minden antiszemita megnyilatkozást.

Amikor a Soros-ellenes kampányról kérdezték, akkor azt mondta, szerinte ez nem az antiszemitizmusról, hanem antiliberalizmusról szól, mivel a magyar kormány nagyon konzervatív.

Az amerikai nagykövet kinevezése a következő elnök 2021 januári beiktatásáig tartott volna, ezért az index.hu információi szerint elképzelhetetlen, hogy addig új nagykövetet nevezzenek ki Budapestre.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp