A Vöröskereszt segíti az ukrán határon rekedt haszid zarándokokat

Több mint kétezer, az ukrajnai Umanba igyekvő haszid zarándok rekedt a fehérorosz határon, mivel az ukrán hatóságok a járványra hivatkozva lezárták az országot a külföldiek előtt.

Több mint kétezer haszid zsidó várakozik már több napja a Csernyihiv megyében lévő Novi Jarilovicsi határátkelőnél, hogy bejuthasson a külföldiek beutazási tilalma ellenére Ukrajnába, és részt vehessen az umani éves zarándoklaton. A haszidok a híres Nachman rabbi, a breszlávi haszidizmus alapítójának umani sírjához igyekeznek, ahol évente több tízezren gyűlnek össze a rabbi hívei közül, hogy táncolva és énekelve köszöntsék a zsidó újévet, a ros hasanát.

Idén azonban a koronavírus-járvány miatt az umani zarándoklat is veszélybe került. Az ukrán kormány ugyanis úgy döntött, hogy augusztus 28-tól szeptember 28-ig átmenetileg lezárja Ukrajna határait a külföldiek előtt a járvány terjedése miatt. Ennek ellenére több száz breszlávi haszid indult el Ukrajna felé, sokan közülük most egy fehéroroszországi határátkelőnél rekedtek, ahol katonákkal körülvéve várják, hogy elindulhassanak a rabbi sírja felé.

Idén az ünnep szeptember 18-20-ra esik, de a haszidok általában már jóval előtte megérkeznek Umanba. Korábban már az izraeli kormány kérte Kijevet, hogy idén a koronavírus-járvány miatt ne engedélyezze a zarándoklat megtartását Umanban, viszont már a határzár előtt is érkeztek haszidok Ukrajnába, így a rendezvény, ha jóval kevesebb résztvevővel is, egyes becslések szerint körülbelül 10 ezer fővel, de várhatóan meg lesz tartva.

A határon jelenleg több mint kétezer zarándok várakozik, és egy, a JTA-nek nyilatkozó haszid férfi szerint a napokban további ezrek fognak megindulni a határátkelő felé Minszkből és más fehérorosz városokból. A férfi úgy tudja, voltak olyanok, akiknek világi turistának öltözve sikerült átjutniuk a határon, és szerinte ez is mutatja, hogy a zsidó zarándokok diszkrimináció áldozatai.

Az átkelőnél nem éppen a legjobb körülmények várják az odaérkező haszidokat. A JTA beszámolója szerint a zarándokokat katonák veszik körül, nincs elég élelmük és az éjszakai lehűlések is gondot okoznak. Sokan gyerekekkel érkeztek, a családok összebújva, a hideg szél ellen bőröndökből épített barikádok mögé húzódtak be, többen tüzet raktak, hogy ne fázzanak.

A helyzet enyhítésének érdekében a Vöröskereszt sátrakat állított fel a gyerekek és az idősek számára, az átfagyott haszidoknak pedig forró teát és takarókat osztanak.

Az MTI arról ír, hogy az ukrán határőrség eközben megerősítette az átkelőnél az őrséget a rendőrség és a nemzeti gárda bevonásával. A kijevi külügyminisztérium kedden azzal a kéréssel fordult a fehérorosz félhez, hogy ne regisztrálják a fehérorosz-ukrán határon azoknak a külföldieknek a kilépését, akik nem léphetnek be az ország területére. A külügyi tárca ezenfelül minden külföldi utazót arra kért, tartsa tiszteletben a határellenőrzés jelenlegi szabályait, hogy ne alakuljanak ki „bonyolult helyzetek” az államhatáron lévő ellenőrző pontokon.

Ima, öröm, ünneplés – Izrael ortodox raverei – Kibic Magazin

Táncolj. Énekelj. Viccelj. Hülyéskedj. Hitük középpontjában a boldogság áll, és azt hirdetik, a vallásban nem a szabályoknak kell dominálniuk, hanem életerőt és boldogságot kell sugároznia. Sokak szerint a Na Nach mozgalom lehet a híd a nem-vallásos és a vallásos zsidók között.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök arra utasította kormányát, lépjenek kapcsolatba Kijevvel, érjék el, hogy a haszid zsidók számára Ukrajna nyisson „zöld folyosót”, azaz engedje be őket a területére. A zarándokoknak arra is lehetőségük van, hogy visszatérjenek Minszkbe, hogy onnan hazarepülhessenek, többnyire Izraelbe. Ez azonban nem tűnik járható útnak a breszlávi haszidok számára.

„Umanba menni olyan, mint az oxigén, üzemanyag az egész évre. Készek vagyunk bármit feláldozni ezért”

– nyilatkozta egyikük az izraeli Kan televíziós csatornának.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp