“Sittet hordunk, aljzat betont törünk, vakolatot kaparunk”

A többi színházhoz hasonlóan a zsidó színházak is megszenvedték a karantént, de mindent megtesznek a túlélésért. A Spinoza fesztivált szervez, a Gólem új színházépületet épít saját kézzel. A tavaly hatalmas állami támogatást elnyert Milton Házban viszont egyelőre csak az előkészületek zajlanak.

Súlyos csapás volt a járvány és a karantén a színházi világ számára. Az előző évad második felében elmaradt előadások miatt nagy veszteségeket könyveltek el. Ugyanez történt a zsidó színházak esetében is, amelyek több esetben még nehezebb helyzetben vannak, hiszen nincs mögöttük állandó, központi költségvetési támogatás, az alternatív színházakhoz hasonlóan pályázati pénzekből, saját tőkéből és a jegyeladásból befolyt összegekből finanszírozzák a működést.

„Nagyon súlyos csapás volt számunkra a járvány, mivel a fennmaradásunk egyik alappillére a jegyeladás. Sajnos ez nullára zuhant egyik napról a másikra, így komoly intézkedéseket kellett hozni. Elbocsátások és fizetéscsökkentések léptek életbe szinte azonnal”, mondta Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője.

Székhelyi József, Borgula András, Trokán Péter a Halpern és Johnson című előadáson

Hasonló volt a helyzet a Spinoza Színház esetében is. Sándor Anna, a Spinoza igazgatója szerint hatalmas  anyagi veszteségek érték őket, a színész és a technikusi gárda szétszéledt.

Az elmaradt előadásokat sokan online közvetítéssel próbálták pótolni, ez volt a Spinoza stratégiája is, ám mindez újabb költségeket jelentett az extra technikai felszereltség miatt.

Sándor Anna

Borgula András nem igazán hisz a színházi közvetítésekben, ráadásul egy előadás élvezhető rögzítése nagyon költséges. Ennek ellenére októbertől a Gólem is tervez egy olyan formátumot, amely reményeik szerint majdnem visszaadja a színházi élményt.

Kieső támogatások, de a tervek mégsem esnek kútba

A kieső bevételeken és az előadások leállításán túl még egy további szempontból is rosszul érintette a Gólem Színházat a járvány és a karantén. Tavaly szeptemberben jelentették be, hogy az Erzsébetvárosban létrehozzák a Zsidó Előadóművészeti Központot a Csányi utcában lévő romos állapotú 500 négyzetméteres térben. A felújítási munkákhoz a helyi önkormányzat nyújtott támogatást, illetve saját tőkéből vágtak bele a projektbe.

Európában elsőként lesz Zsidó Előadóművészeti Központ Budapesten – Kibic Magazin

A jövő évben, zsidó év szerint 5780-ban Erzsébetvárosban indul meg az Európában, de még a világon is egyedülálló projekt: Zsidó Előadóművészeti Központ nyílik a Csányi utca 3-ban, a Gólem Színház és a VII. kerületi Önkormányzat együttműködésében. Az Erzsébetvárosi Önkormányzat közszolgáltatási szerződésben meghatározott feltételekkel 10 évre adja használatba a Gólem Színháznak a Csányi u.

A járvány miatt azonban a készülő központ felújításához ígért számos – többek között önkormányzati – támogatás elmaradt, ezért kisebbre kellett venni a munkálatokat, amelyeket most a színház tagjai leginkább a saját kezükkel végeznek el. „Sittet hordunk, aljzat betont törünk, vakolatot kaparunk, stb…”, mondja Borgula András, és hozzáteszi, a tervek szerint októberben megnyitják a kapukat, új bemutatókat is terveznek és megtartanák a teljes repertoárjukat.

Új termékekkel menekülnek előre

A költségek fedezéséhez több kampányt is elindítottak szeptemberben, ahol a Gólem nagyköveteit lehet támogatni vagy például széket vásárolni a nézőtéren. És persze ott a GóleMenza is, amely évek óta futó főzéssel egybekötött támogatási akciója a színháznak.

Gólemenza

A Spinoza Színház is hasonló dinamizmussal veti bele magát az új évadba, jelenleg is zajlik a szeptember 9 és 24. között megrendezésre kerülő nagy őszi Spinoza Zsidó Fesztivál ahol 20 program, 80 közreműködő és 3 premier várja az érdeklődőket.

https://www.facebook.com/SpinozaZsidoFesztival/

A két színház tehát töretlenül megy előre a nehézségek ellenére is, ám a vezetők elmondása szerint katasztrofálisan érintené őket, ha ismét bezárásra kerülne sor, ugyanis hosszútávú fennmaradásukat csak az előadásokból tudják finanszírozni, és nem biztos, hogy még egy kényszerszünetet túlélnének.

Egyelőre tervezési fázisban

A zsidó kulturális palettán még egy színház „ígérete” tűnt fel tavaly télen, amikor az EMIH más pályázókhoz képest kirívóan magas összeget, közel kétmilliárd forintot nyert el előadóművészeti szervezetek számára kiírt pályázaton, ahol a kiírás szerint nem is indulhatott volna, mivel ezen a pályázaton csak ebben a profilban működő szervezetek pályázhattak.

Az EMIH későbbi közleménye szerint az elnyert közel 2 milliárd forintból felújítanák a Baross utca 61 szám alatt lévő 4000 négyzetméteres volt pártépületet, hogy itt „egy komplex kulturális, és idővel talán ehhez kapcsolódó oktatási intézmény jöhessen létre”.

A tervek szerint a felújítás során a Milton Ház néven működő épületben egy több mint 200 fő befogadására alkalmas korszerű színházterem létesülne, továbbá kisebb előadóterek és egy művészeti galéria is várja majd az érdeklődőket.

Megkerestük ezzel kapcsolatban az EMIH-et, hogy érdeklődjünk, a járvány miként érintette a munkálatokat. Kiss Orsi, az EMIH kommunikációs vezetője elmondta, hogy a projekt egyelőre még tervezési szakaszban van, a tervtanács júniusban elfogadta az átépítés terveit, így folytatódhat a fejlesztés előkészítése. Reményeik szerint 2021 őszén nyílthat meg a Milton Ház.

Arra a kérdésre, hogy érintette-e a terveiket a járványhelyzet, Kiss Orsi elmondta, hogy a munkálatokat ugyan lassította a pandémia, de bíznak benne, hogy a kialakult helyzet ellenére tudják tartani a tervezett nyitási időpontot.

Kulturális komplexumot hoz létre az EMIH a józsefvárosi volt pártszékházban – Kibic Magazin

A Köves Slomó által vezetett hitközség közel kétmilliárd forintot kapott erre a célra a kultúrtaót helyettesítő támogatásból annak ellenére, hogy az EMIH nem igazán felelt meg a pályázati kiírás feltételeinek. Tegnap az Index írta meg, hogy több olyan pályázat is támogatást kapott a kormánytól előadó-művészeti szervezetek többlettámogatása címen, amelyek nem igazán felelnek meg a pályázati kiírás feltételeinek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp