A Mazsihisz a párbeszéd és a béke hangján kívánja szolgálni a zsidó közösséget

Neológ rabbik és a világi vezetés közös nyilatkozatban lépnek fel az agresszív kommunikáció ellen.

„Ha a béke isteni hangja felhangzik, akkor a gyűlölködés és az erőszak hangja végleg elhalkul”

– nyitja azt a közleményét a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), amelyet azután adtak ki, hogy Heisler András elnök kezdeményezésére rabbik és világi vezetők megbeszélést folytattak az utóbbi időszak eseményeiről.

Kirúgta Róna Tamás főrabbit a Mazsihisz – Kibic Magazin

A Mazsihisz vezetősége úgy döntött, hogy Róna Tamás főrabbi, a Rabbitestület elnöke munkaviszonyát felmondással megszünteti. Róna szerint egy koncepciós ügy van elbocsátása hátterében. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetőségének többségi döntése nyomán Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója Róna Tamás munkaviszonyát 2020.

A megbeszélés során a felek megállapodtak abban, hogy a jövőben is „céltudatosan és higgadtan” folytatják a megkezdett párbeszédet. Továbbá kijelentették, hogy „soha többet nem szeretnének a zsidó közösség életét fertőző, útszéli hangú, uszító, embereket fenyegető blogokat, oldalakat látni”. Így azok leállítását kérik.

A nyilatkozat kiadói szerint erre azért van szükség, mert

„amely közösségben polgárjogot nyer az agresszív kommunikáció, ott holnap már senki sem lesz biztonságban”. 

„A mai tanácskozás megmutatta, a jövőért felelős világi és vallási vezetés a párbeszéd és a béke hangján kívánja együtt szolgálni a zsidó közösséget, építeni a modern vallásos zsidóságnak, a magyar neológiának 150 esztendős csodás palotáját” – zárul a közlemény.

A közös nyilatkozatot Frölich Róbert főrabbi, Goldmann Tamás alelnök, Heisler András elnök, Horváth József alelnök, Markovics Zsolt főrabbi és Schönberger András főrabbi írta alá.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp