A Mazsihisz a párbeszéd és a béke hangján kívánja szolgálni a zsidó közösséget

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Neológ rabbik és a világi vezetés közös nyilatkozatban lépnek fel az agresszív kommunikáció ellen.

„Ha a béke isteni hangja felhangzik, akkor a gyűlölködés és az erőszak hangja végleg elhalkul”

– nyitja azt a közleményét a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), amelyet azután adtak ki, hogy Heisler András elnök kezdeményezésére rabbik és világi vezetők megbeszélést folytattak az utóbbi időszak eseményeiről.

Kirúgta Róna Tamás főrabbit a Mazsihisz – Kibic Magazin

A Mazsihisz vezetősége úgy döntött, hogy Róna Tamás főrabbi, a Rabbitestület elnöke munkaviszonyát felmondással megszünteti. Róna szerint egy koncepciós ügy van elbocsátása hátterében. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetőségének többségi döntése nyomán Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója Róna Tamás munkaviszonyát 2020.

A megbeszélés során a felek megállapodtak abban, hogy a jövőben is „céltudatosan és higgadtan” folytatják a megkezdett párbeszédet. Továbbá kijelentették, hogy „soha többet nem szeretnének a zsidó közösség életét fertőző, útszéli hangú, uszító, embereket fenyegető blogokat, oldalakat látni”. Így azok leállítását kérik.

A nyilatkozat kiadói szerint erre azért van szükség, mert

„amely közösségben polgárjogot nyer az agresszív kommunikáció, ott holnap már senki sem lesz biztonságban”. 

„A mai tanácskozás megmutatta, a jövőért felelős világi és vallási vezetés a párbeszéd és a béke hangján kívánja együtt szolgálni a zsidó közösséget, építeni a modern vallásos zsidóságnak, a magyar neológiának 150 esztendős csodás palotáját” – zárul a közlemény.

A közös nyilatkozatot Frölich Róbert főrabbi, Goldmann Tamás alelnök, Heisler András elnök, Horváth József alelnök, Markovics Zsolt főrabbi és Schönberger András főrabbi írta alá.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp