Antiszemita kijelentése miatt ítéltek el egy francia humoristát

Egy francia bíróság 10 ezer eurós pénzbüntetésre ítélte Dieudonné francia humoristát, amiért egy 2017-es szkeccsében „krakkói pizsamásoknak” nevezte az auschwitzi haláltáborba deportáltakat.

A saját otthonában 2017. június 17-én rögzített felvételen elhangzottakat a közép-franciaországi Chartres bírósága sértőnek minősítette a holokauszt zsidó áldozataival szemben. A bíróság mellékbüntetésként arra is kötelezte a humoristát, hogy nyolc ezer eurós kártérítést fizessen két, antiszemitizmus ellen küzdő egyesületnek, amelyek a per felperesei voltak.

Dieudonné

Június 22-i meghallgatásán Dieudonné „sértőnek, sőt obszcénnek” nevezte, hogy azért idézték be a bíróságra, hogy a szkeccseiről beszéljen. Ügyvédje, Isabelle Coutant-Peyre pedig arra hivatkozva vitatta az eljárás jogosságát, hogy a jelenetet nem nyilvános helyen, hanem egy magánlakásban adta elő Dieudonné. A védő az elhangzott szavakat is vitatta.

A kameruni fekete bőrű apától és breton anyától született 54 éves Dieudonné M’bala M’bala az 1990-es években antirasszista humorista volt, népszerű szkeccseket írt, amelyeket a gimnáziumban megismert barátjával, a zsidó Elie Seimounnal adott elő.

A duó szétválását követően vált az anticionizmus harcos aktivistájává, 2010 óta a francia média, politológusok és politikusok antiszemita figuraként tartják számon. Tucatnyi elítélő bírósági végzés született ellene antiszemita gyűlöletbeszéd címén, de a több tízezer euróra rúgó büntetéseket nem fizette be, így már adócsalás miatt is eljárás indult ellene, augusztusban pedig a közösségi oldalakon minden hivatalos oldalát és fiókját letiltották.

Durva zsidó viccei miatt börtönbe kerül a francia humorista – Kibic Magazin

Két hónap börtönbüntetésre ítélte a belga bíróság Dieudonné M’bala M’balát, mert egy 2012-es rendezvényen tagadta a holokauszt történetét és a zsidók megölésére biztatta a közönséget. A férfi francia nyelvterületen vált ismertté a kisebbségeket általánosító, meglehetősen egyedi humora miatt. A belga hatóságok szerint Dieudonné egy belga rendezvényen diszkriminatív antiszemita és holokauszttagadó megjegyzéseket tett, ezért 2 hónap börtönbüntetésre ítélték, és 9000 euróra bírságolták.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp