Nobel-békedíjra jelölik Trumpot

Az amerikai elnököt azért jelölik a díjra, mert tető alá hozta Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti megállapodást.

A kapcsolatuk normalizálásáról szóló, történelmi jelentőségű dokumentumot a jövő héten írja alá Izrael és az Egyesült Arab Emírségek – közölték kedden nem hivatalosan amerikai kormányzati források.

A washingtoni Fehér Házban szeptember 15-én tartandó aláírási ceremónián az izraeli küldöttséget Benjámin Netanjahu miniszterelnök, az emírségekét Abdalláh bin Zajid Ál Nahajan sejk külügyminiszter, az emírségek trónörökösének a testvére vezeti valószínűleg. A házigazdájuk Donald Trump amerikai elnök lesz.

Abdalláh bin Zajid Ál Nahajan (balra), Donald Trump (középen), Benjamin Netanjahu

Trumpot egy norvég képviselő, Christian Tybring-Gjedde jelölte a díjra. Tybring-Gjedde vezeti a norvég NATO delegációt és a konzervatív-populista Fejlődés Párt tagja. A képviselő szerint Trump többet tett a nemzetek közötti béke megteremtéséért, mint számos más Nobel-békedíj jelölt.

Tybring-Gjedde azt írja a jelölés indoklásában, hogy Izrael és az Emírségek között létrejövő megállapodás hatalmas változást indíthat el a térségben, és a Közel-Keletet az együttműködés és virágzás régiójává teheti, írja a jta.org.

A norvég képviselő és egy másik párttársa, Per-Willy Amundsen már 2018-ban is jelölte Trumpot a díjra.

„Nem vagyok Trump-rajongó”, mondta Tybring-Gjedde. „De a bizottságnak a tények és az eredmények alapján kellene őt megítélnie, nem aszerint, ahogy néha viselkedik. Trumpnál sokkal kevesebbet tettek azok a békéért, akik az elmúlt években békedíjat kaptak. Például Barack Obama nagyjából semmit.”

Obama, aki Donald Trump előtt volt az USA elnöke, 2009-ben kapta meg a díjat azzal az indoklással, hogy hatalmas erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy erősítse a népek közötti együttműködést és a nemzetközi diplomáciát. A Nobel-bizottság kiemelten fontosnak tartotta Obama vízióját és munkáját a nukleáris fegyverek nélküli világ megteremtéséért.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp