Betiltanák a kóser hús exportját Lengyelországban

Lengyelország kormányzó pártja egy olyan törvényjavaslatot visz a parlament elé, amely szerint kizárólag az országban élők számára lesz engedélyezett a kóser és a halal vágás.

A lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt egy állatjóléti törvényjavaslatot tervez benyújtani a parlament elé. Ebben többek között arról van szó, hogy a jövőben nem engedélyeznék az állatok kóser és halal vágását exportra.

2013-ben egyszer már betiltották az olyan vágást, amiben előzőleg nem kábítják el az állatokat. Egy évvel később azonban az Alkotmánybíróság elkaszálta a törvényt arra hivatkozva, hogy ez sérti a lengyelországi vallási kisebbségek jogait, ezért alkotmányellenes.

A mostani javaslatban ezért csak a kóser és halal rituálék szerint levágott állatok exportját tiltanák meg. A helyi zsidó és muszlimok számára a továbbiakban is engedélyezett maradna a kábítás nélküli vágás.

Ez azonban súlyos csapást jelentene az egész iparágra. Lengyelország ugyanis komoly kóser és halal hús exportálónak számít. 2017-ben például 50 ezer tonna kóser és halal húst vittek ki az országból, a legtöbbet Izraelbe (11 700 tonna) és Törökországba (16 100 tonna).

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp