Betiltanák a kóser hús exportját Lengyelországban

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Lengyelország kormányzó pártja egy olyan törvényjavaslatot visz a parlament elé, amely szerint kizárólag az országban élők számára lesz engedélyezett a kóser és a halal vágás.

A lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt egy állatjóléti törvényjavaslatot tervez benyújtani a parlament elé. Ebben többek között arról van szó, hogy a jövőben nem engedélyeznék az állatok kóser és halal vágását exportra.

2013-ben egyszer már betiltották az olyan vágást, amiben előzőleg nem kábítják el az állatokat. Egy évvel később azonban az Alkotmánybíróság elkaszálta a törvényt arra hivatkozva, hogy ez sérti a lengyelországi vallási kisebbségek jogait, ezért alkotmányellenes.

A mostani javaslatban ezért csak a kóser és halal rituálék szerint levágott állatok exportját tiltanák meg. A helyi zsidó és muszlimok számára a továbbiakban is engedélyezett maradna a kábítás nélküli vágás.

Ez azonban súlyos csapást jelentene az egész iparágra. Lengyelország ugyanis komoly kóser és halal hús exportálónak számít. 2017-ben például 50 ezer tonna kóser és halal húst vittek ki az országból, a legtöbbet Izraelbe (11 700 tonna) és Törökországba (16 100 tonna).

(JTA)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp