Több tízezer izraeli pár nem házasodhat össze a járvány miatt

Van, akinél a problémát a zsidó törvények különböző korlátozásai jelentik, van, akinél az, hogy a pár tagjai melegek.

Több tízezer izraeli pár nem tud házasságot kötni egymással a COVID-19 járvány miatt, mivel az izraeli Főrabbinátus irányelvei szerint nem házasodhatnak és nem tudnak külföldre sem utazni, hogy ott polgári esküvőt tartsanak.

Ezeknek az embereknek a nehézségeire civil aktivisták hívták fel a figyelmet korábban, akik igyekeztek változtatni a helyzeten, ám a terveiket most a járvány keresztülhúzta. Az aktivisták azt követelik, hogy az állam biztosítsa a lehetőséget a polgári házasságkötésre.

Izraelben közel 400.000 olyan ember él, akinek „nincs vallása”. Legtöbbjük a volt Szovjetunióból vándorolt be a zsidó államba, vagy az ő leszármazottaik, akik a zsidó törvények szerint nem tekinthetők zsidónak.

Rajtuk kívül több tízezer ember a zsidó törvények korlátozásai miatt nem tud házasságot kötni vagy azért, mert meleg.

Izraelben csak akkor ismeri el az állam a házasságot, ha azt vallási intézmények szentesítik. Ám akiket az izraeli Főrabbinátus „vallás-nélkülieknek” tekint, azok nem kapják meg a vallási pecsétet.

Izrael nagyrészt lezárta a határait, ezért ezek a párok külföldre sem tudnak menni, hogy itt kössenek polgári esküvőt. Ha az egyik fél nem zsidó vagy vallás-nélkülinek számít, akkor főként Cipruson, Bulgáriában, Csehországban esküdtek egymásnak örök hűséget.

Az ügyben hétfőn volt meghallgatás a Kneszet egyik parlamenti bizottságában. Az egyik javaslat szerint ezek a párok az egyes országok izraeli nagykövetségén tudnának házasságot kötni. A másik szerint átmenetileg ki kellene terjeszteni azt a 2010-es törvényt, amely megengedte, hogy két „vallás-nélküli” ember házasságot kössön Izraelben polgári ceremónia keretében. Ennek értelmében azok az állampolgárok is összeházasodhatnának Izraelben polgári esküvő keretében, akik a Rabbinátus vagy más vallási intézmény tiltása miatt ezt eddig nem tehették meg.

Az izraeli külügyminisztérium képviselője szerint elképzelhető, hogy meg tudnak állapodni a nagykövetségekkel, ezért tárgyalni fognak a konzulátusokkal erről a kérdésről.

Nagykövetségeken házasodhatnának azok, akiket nem hajlandó összeadni a rabbinátus – Kibic Magazin

Ma van tu beáv, a zsidó Valentin-nap, amikor a legjobb dolog összeházasodni. Sok izraelinek azonban a koronavírus miatt jelenleg nincs erre lehetősége. Nekik segítene egy új törvényjavaslat. Izraelben évente több mint 3000 esküvőt tartanak a rabbinátuson kívül, és az izraeli párok nagyjából 20 százaléka külföldön házasodik össze.

Az izraeli Központi Statisztikai Hivatal augusztusi adatai szerint egyre csökken azoknak a száma, akik a Rabbinátus jóváhagyásával kötik össze egymással az életüket, és egyre többen választják a különböző civil szervezetek által megrendezett nem-állami esküvőket.

„Nevetséges, hogy Izrael az egyetlen a fejlett világ országai közül, ahol egy zsidó nem tud úgy házasságot kötni, ahogy a kedve tartja”, mondta a találkozó után Aron Leibowitz rabbi, az alternatív esküvőket szervező Chuppot szervezet vezetője.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp