Több tízezer izraeli pár nem házasodhat össze a járvány miatt

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Van, akinél a problémát a zsidó törvények különböző korlátozásai jelentik, van, akinél az, hogy a pár tagjai melegek.

Több tízezer izraeli pár nem tud házasságot kötni egymással a COVID-19 járvány miatt, mivel az izraeli Főrabbinátus irányelvei szerint nem házasodhatnak és nem tudnak külföldre sem utazni, hogy ott polgári esküvőt tartsanak.

Ezeknek az embereknek a nehézségeire civil aktivisták hívták fel a figyelmet korábban, akik igyekeztek változtatni a helyzeten, ám a terveiket most a járvány keresztülhúzta. Az aktivisták azt követelik, hogy az állam biztosítsa a lehetőséget a polgári házasságkötésre.

Izraelben közel 400.000 olyan ember él, akinek „nincs vallása”. Legtöbbjük a volt Szovjetunióból vándorolt be a zsidó államba, vagy az ő leszármazottaik, akik a zsidó törvények szerint nem tekinthetők zsidónak.

Rajtuk kívül több tízezer ember a zsidó törvények korlátozásai miatt nem tud házasságot kötni vagy azért, mert meleg.

Izraelben csak akkor ismeri el az állam a házasságot, ha azt vallási intézmények szentesítik. Ám akiket az izraeli Főrabbinátus „vallás-nélkülieknek” tekint, azok nem kapják meg a vallási pecsétet.

Izrael nagyrészt lezárta a határait, ezért ezek a párok külföldre sem tudnak menni, hogy itt kössenek polgári esküvőt. Ha az egyik fél nem zsidó vagy vallás-nélkülinek számít, akkor főként Cipruson, Bulgáriában, Csehországban esküdtek egymásnak örök hűséget.

Az ügyben hétfőn volt meghallgatás a Kneszet egyik parlamenti bizottságában. Az egyik javaslat szerint ezek a párok az egyes országok izraeli nagykövetségén tudnának házasságot kötni. A másik szerint átmenetileg ki kellene terjeszteni azt a 2010-es törvényt, amely megengedte, hogy két „vallás-nélküli” ember házasságot kössön Izraelben polgári ceremónia keretében. Ennek értelmében azok az állampolgárok is összeházasodhatnának Izraelben polgári esküvő keretében, akik a Rabbinátus vagy más vallási intézmény tiltása miatt ezt eddig nem tehették meg.

Az izraeli külügyminisztérium képviselője szerint elképzelhető, hogy meg tudnak állapodni a nagykövetségekkel, ezért tárgyalni fognak a konzulátusokkal erről a kérdésről.

Nagykövetségeken házasodhatnának azok, akiket nem hajlandó összeadni a rabbinátus – Kibic Magazin

Ma van tu beáv, a zsidó Valentin-nap, amikor a legjobb dolog összeházasodni. Sok izraelinek azonban a koronavírus miatt jelenleg nincs erre lehetősége. Nekik segítene egy új törvényjavaslat. Izraelben évente több mint 3000 esküvőt tartanak a rabbinátuson kívül, és az izraeli párok nagyjából 20 százaléka külföldön házasodik össze.

Az izraeli Központi Statisztikai Hivatal augusztusi adatai szerint egyre csökken azoknak a száma, akik a Rabbinátus jóváhagyásával kötik össze egymással az életüket, és egyre többen választják a különböző civil szervezetek által megrendezett nem-állami esküvőket.

„Nevetséges, hogy Izrael az egyetlen a fejlett világ országai közül, ahol egy zsidó nem tud úgy házasságot kötni, ahogy a kedve tartja”, mondta a találkozó után Aron Leibowitz rabbi, az alternatív esküvőket szervező Chuppot szervezet vezetője.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp