Sárga-csillagos pólókat árultak az Amazonon

A felháborodást követően eltávolították az emlékpólóként piacra dobott terméket a webáruház felületéről.

Már nem lehet megvásárolni az Amazonon azokat a pólókat, amelyeken pont olyan Jude feliratú sárga Dávid-csillagot helyeztek el, amiket a zsidóknak kellett viselniük a holokauszt idején. Az esetről beszámoló Jewish Chronicle szerint a cég azután döntött a pólók eltávolítása mellett, hogy a brit Holokauszt Oktatási Alapítvány (HET) komoly kritikával illette azok árusítását.

A pólókat egy Never Again (Soha Többé) elnevezésű cég gyártotta, és azzal a reklámszöveggel dobták piacra, hogy ezzel a termékkel tisztelegnek a holokauszt áldozatai előtt.

Karen Pollock, a HET igazgatója azonban nem egészen így képzelte el az áldozatokra való megemlékezést, és ennek hangot is adott. Szerinte ugyanis elfogathatatlan a holokausztot elbagatellizáló tárgyak értékesítése, és érthetetlennek nevezte, hogy ilyen pólókat árulnak az Amazonon.

„A holokauszt nem egy olyan esemény volt, amelyet profitszerzés céljára lehet használni, hanem egy olyan, amelyben hatmillió zsidó férfit, nőt és gyereket gyilkoltak meg szisztematikusan” – monda Pollock a Jewish Chronicle-nek. Hozzátéve, hogy a pólókat mindenképpen el kell távolítani az oldalról, az Amazonnak pedig át kellene gondolnia, hogy komolyan veszi-e ezt a kérdést a jövőben.

Auschwitzi lágerruhára emlékeztető pólót árul a Gap – Kibic Magazin

A Gap tábori ingként árusítja a náci koncentrációs táborbeli egyenruhához hasonló ruhát. A galléros és gombos ingen függőleges fehér és szürke csíkok láthatók, ez az egyike azon termékeknek, amelyeket a tábori ing megnevezés alatt árusít az áruházlánc. A cég azt mondta, kivizsgálja az ügyet.

Az Amazon miután eltávolította a sárga-csillagos terméket csupán annyit közölt a lappal, hogy mindenkinek, aki az oldalukon árul be kell tartania az értékesítési irányelveiket. Akik ezt nem teszik meg, azokkal szemben szankciókat alkalmaznak, a fiókjuk esetleges eltávolítását is beleértve. „A kérdéses termék már nem elérhető” – írta a cég szóvivője. 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp