Fellázadtak az ortodoxok a különösen fertőzött helyek lezárása miatt

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Járványügyi szakértők szerint ez a korlátozás sokkal kevésbé hatékony az eredetileg tervezett teljes vesztegzárnál, és a közeljövőben feltétlenül országos zárlatra lesz szükség a járvány megfékezéséhez.

A hatóságok bejelentették, hogy elhalasztották a korábban tervezett, a teljes zárlatot előirányzó intézkedést, ugyanis hétfő délutánig nem sikerült megállapodni a zárlatra ítélt települések listájáról.

Négy ultraortodox város vezetője politikai támogatása megvonásával fenyegette meg rendkívül kemény hangú nyilvános levélben vasárnap Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, aki ennek nyomán megváltoztatta a koronavírus elleni védekezés irányát. Teljes zárlat helyett így csak este héttől másnap reggel ötig lesznek kijárási korlátozások. Az adott idősávban ezeken a városokban és falvakban csak 500 méterre lehet majd elhagyni a lakóhelyet, és zárva lesz minden nem létfontosságú üzlet.

Korábban a koronavírus-kabinetben megszavazták és bejelentették, hogy a “pirossal jelzett”, vagyis a legfertőzöttebb városokban teljes zárlatot vezetnek be hétfőtől, de az ilyen besorolású települések mindegyikében arabok és ultraortodoxok élnek, s az utóbbiak tiltakoztak “megkülönböztetésük” ellen.

A 12-es kereskedelmi tévécsatorna vasárnap esti híradójában, valamint a katonai rádió hétfő reggeli műsorában megszólaltatott járványügyi szakértők szerint ez a korlátozás sokkal kevésbé hatékony az eredetileg tervezett teljes vesztegzárnál, és a közeljövőben feltétlenül országos zárlatra lesz szükség a járvány megfékezéséhez.

A fertőző betegséget hatékonyan megállító országos és teljes körű zárlatot várhatóan az őszi zsidó ünnepek idejére, szeptember második felétől fogják meghirdetni, de bevezetése több akadályba ütközik.
Politikai szakértők szerint a vallásosok politikai nyomására történt visszavonulás azért hat hátrányosan a jövendő és szükséges általános zárlatra, mert az sugallja, hogy ha a lakosság ellenáll, akkor visszavonhatják a kellemetlen járványügyi lépéseket.

A zárlatellenes gazdasági lobbi is egyre erősebb, mivel már eddig is katasztrofális gazdasági hatásai voltak a tavaszi vesztegzárnak, és várhatóan rengeteg újabb vállalkozás húzná le a redőnyt az újabb zárlat miatt.

Roni Gamzu és a hadsereg közös munkájával azonban csak november elejére készül el a fertőzöttek kapcsolatait feltáró rendszer, és ezért valójában csak ekkortól érdemes országos vesztegzárat elrendelni.
Ugyanakkor szakemberek szerint az is mérföldkövet jelentene, ha a SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben szenvedők közül a súlyos állapotúak száma 800-ra emelkedne, ennél többel ugyanis nem tud egy időben megbirkózni az izraeli egészségügyi rendszer, és ezért ennél a számnál is azonnal be kell jelenteni az országos vesztegzárat.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 131 641 ember fertőződött meg igazoltan a koronavírussal, és jelenleg 26 776 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Vasárnap 2157 új vírushordozót találtak, az elvégzett 18 298 teszt 11,8 százaléka pozitív lett.

A Covid-19 betegségben február óta 1019-en haltak meg Izraelben, jelenleg 916 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 449-en súlyos állapotban vannak, és 136 embert lélegeztetőgépre kellett tenni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp