EU: óva inti Szerbiát és Koszovót nagykövetségeik Jeruzsálembe költöztetésétől

Egyetlen EU-tagállamnak sincs nagykövetsége Jeruzsálemben, így minden olyan diplomáciai lépés, amely az EU közös állásfoglalását kérdőjelezi meg Jeruzsálemmel kapcsolatban, komoly aggodalomra ad okot.
Peter Stano újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a közös uniós álláspont szerint Jeruzsálem státuszáról az izraeliek és a palesztinok közötti széles körű béketárgyalások részeként kell megállapodni, ami tekintettel van mindkét állam elképzeléseire.

“Nézetünk nem változott, a kétállami megoldás mellett köteleztük el magunkat. Szerbiától, mint tagjelölt országtól, elvárjuk, hogy ehhez igazodjon és ezt az álláspontot tiszteletben tartsa” – hangsúlyozta.

Hozzátette: egyetlen EU-tagállamnak sincs nagykövetsége Jeruzsálemben, így minden olyan diplomáciai lépés, amely az EU közös állásfoglalását kérdőjelezi meg Jeruzsálemmel kapcsolatban, komoly aggodalomra ad okot.

Múlt pénteken, Donald Trump amerikai elnök, Aleksandar Vucic szerb államfővel és Avdullah Hoti koszovói miniszterelnökkel történő megbeszélést követő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Belgrád – összhangban az amerikai politikával – szintén áthelyezi izraeli nagykövetségét Tel-Avívból Jeruzsálembe. A megbeszélésen, amelynek a washingtoni Fehér Ház adott otthont, Vucic és Hoti elsősorban kétoldalú gazdasági kapcsolataik rendezésében állapodott meg.

Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök ugyancsak múlt pénteken közölte, hogy Koszovó is Jeruzsálemben fogja megnyitni nagykövetségét, miután a muszlim többségű ország útnak indítja diplomácia kapcsolatait Izraellel.

Kapcsolódó cikkünk:

Koszovó az első muszlim ország, amely Jeruzsálemben nyit követséget – Kibic Magazin

Szerbia is Jeruzsálembe viszi nagykövetségét, jelentették be pénteken Washingtonban. Szerbia és Koszovó megállapodott a kétoldalú gazdasági kapcsolatok rendezésében – jelentette be Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban pénteken újságíróknak. A megállapodásnak köszönhetően a főként muszlimok lakta Koszovó azt ígérte, kiépíti diplomáciai kapcsolatait Izraelllel.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp