Az őszi nagyünnepek alatt is zárva tartanak a Mazsihisz zsinagógái

A Mazsihisznél újra az online térre korlátozódik  hitélet. Sem ros hasana, sem pedig jom kipur ünnepén nem lesznek nyitva a zsinagógák.

A koronavírus-fertőzés terjedése miatt a Mazsihisz-BZSH Krízismenedzsmentje szeptember 3-i ülésén újabb rendelkezéseket hozott a következő hetekre és az ünnepi időszakra. Eszerint a tegnapi naptól kezdve minden zsinagóga zárva tart, és ez vonatkozik a közelgő ünnepi időszakra is. Tehát ros hasana, jom kipur és szukot idején sem lesznek nyitva a Mazsihisz zsinagógái.

Károly (Tanács) körút és a Dohány utcai zsinagóga 1966-ban (Fotó: Fortepan/Album004)

A Mazsihisz közleménye kiemeli, hogy a nagyünnepeket nem csak a zsinagógákban, de azokon kívül, vagyis szabadtéren vagy egyéb bérelt helyszínen sem lehet megtartani. A hitélet így újra az online térre korlátozódik, ami a közgyűlésekre és más társadalmi rendezvényekre is vonatkozik.

A hitközség iskoláiban és az óvodában jelenleg is szigorú járványügyi protokoll betartásával folyik az oktatás, írják a közleményben. Az esetleges további intézkedéseket pedig a következő napok eseményeitől, a vírusfertőzés alakulásától teszik függővé. A budapesti és a vidéki idősek otthonával kapcsolatos további intézkedésekről a napokban fognak dönteni.

Az EMIH nemrég úgy döntött, hogy bizonyos óvintézkedések mellett, de megnyitják a szevzethez tartozó zsinagógákat.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp